Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ангел Кунчев предлага дейностите на закрито да са достъпни само срещу здравен сертификат


Д-р Ангел Кунчев
Д-р Ангел Кунчев

Въвеждане на нови ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19 предложи в понеделник главният санитарен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

В доклад до здравния министър той настоява за намаляване на капацитета за работа на различни обекти с обществено значение, а дейности на закрито да се извършват само срещу здравен сертификат.

Освен това, за да могат да работят с капацитет от 50% заведения, фитнеси и музеи ще трябва да удостоверяват, че целият им персонал е ваксиниран.

Причината за предлаганите нови мерки е ръстът на заболели от коронавирус. В неделя и понеделник около 6 на сто от всички направени тестове за COVID-19 бяха положителни, а в болници в стрната се лекуват около 3 500 души. Прогнозата на Кунчев е, че до края на седмицата ще се отчитат между 1500 и 2000 нови случая дневно.

Кунчев препоръчва Министерството на здравеопазването да вземе решение да се преустановят всички масови мероприятия, организирани от общини и по частна инициатива като концерти, музикални фестивали, събори, фолклорни инициативи и др., свързани със събиране на едно място на хора от различни области на страната и държави от света и висока концентрация на хора на ограничена площ.

Препоръката е и за преустановяване провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито. Подобни мероприятия може да се провеждат на открито при стриктно спазване на изискванията за носене на маски и нужната физическа дистанция.

Главният санитарен здравен инспектор посочва, че е възможно да се допуска провеждането на конгресно-конферентни мероприятия в присъствена форма, на закрито, но при заемане на 50% от капацитета на помещението и 100% наличие на цифров COVID-сертификат за ваксинация, преболедуване или изследване от всички участващи лица.

Кунчев препоръчва също да бъде взето решение за преустановяване работата на закрито на заведенията за хранене. Ако идеята му бъде приета ще се допуска обслужване на открито при осигуряване на разстояние от 2 м. между столовете на масите и посетителите са групи до 6 човека на маса и при ограничено работно време в границите между 7.00 и 22.00 часа. Алтернативен вариант за работа на закрито е до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен (санитарен) паспорт, в т.ч. и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Ако мерките бъдат приети от министерството, те ще засегнат и груповите посещения на фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни, балнеолечебни центрове и СПА центрове. В тях ще се допуска само индивидуалното ползване на обектите при използване на не повече от 30% от капацитета им и спазване на физическа дистанция.

Алтернативен вариант е допускането на групови посещения и заетост до 50% от капацитета на обекта само за лица, притежатели на т.нар. зелен паспорт и при 100 % наличие на зелен паспорт от персонала.

Препоръката е и за провеждане на спортни събития без публика. Алтернативният вариант е допускането на публика на открито до 50% от капацитета на съответния стадион/спортна зала само за лица, притежатели на т.нар. зелен паспорт.

Ако музеи и галерии са със 100% ваксиниран пероснал може да работят с до 50% от капацитета на дадения обект и то допускайки само посетители със зелен сертификат. В противен случай ще трябва да затворят.

Същите условия ще важат и за нощните заведения и игралните зали. Те ще могат да работят само ако имат 100% ваксиниран персонал. В този случай услугите им ще са достъпни само за ваксинирани посетители, които представят здравен сертификат и които представляват половината от капацитета на даденото заведение.

Главният санитарен здравен иснпектор препоръчва да се въведе и контрол на достъпа в търговските центрове, както и в големите магазини тип МОЛ, като не се допуска повече от един човек на 8 квадратни метра.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG