Връзки за достъпност

Извънредни новини

Унгария постигна споразумение с "Газпром" за доставка на природен газ


Петер Сиярто

Унгария постигна споразумение с руската държавна компания "Газпром" по условията на ново споразумение за доставка на природен газ, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс. Договорът ще влезе в сила на 1 октомври и ще бъде със срок 15 години.

Новината дойде след среща на Сиярто с директора на "Газпром" Алексей Милер. Външният министър на Унгария съобщи, че руската държавна газова компания ще внася по 4,5 млрд. куб. м природен газ годишно – 1 млрд. куб. м през Австрия и 3,5 млрд. куб. м. през Сърбия.

Сиярто не уточни през кои газопроводи ще пристига природният газ, но посочи, че този от Сърбия ще стига до Унгария през интерконектор, който трябва да бъде в експлоатация до октомври. Тръбата свързва продължението на газопровода "Турски поток" през Сърбия с унгарската газова мрежа.

Това значи, че голяма част от доставките ще минават през България, по продължението на "Турски поток" през страната.

Според информация от Министерството на енергетиката, получена по-рано от Свободна Европа, от 1 октомври резервирания капацитет на продължението на "Турски поток" през България се увеличава три пъти. Тогава се очаква да влезе в експлоатация компресорната станция "Нова Провадия", който ще позволи пренасяне на по-голямо количество природен газ през газопоровода.

Външният министър на Унгария не съобщи каква е цената на газа, договорена между Будапеща и "Газпром", но посочи, че тя е "много по-изгодна, отколкото плащахме съгласно сделката, която Унгария подписа през 1995 г. и която изтича сега".

Унгария внася природен газ предимно от Русия. Досега доставките минаваха през газопроводи през Украйна, посочва Ройтерс. През последните години Будапеща направи опити да диверсифицира доставките си и получава природен газ и през терминала за втечнен газ в Хърватия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG