Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ завършиха изтеглянето на военните си от Афганистан и обявиха край на 20-годишната война


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ завършиха изтеглянето на военните си от Афганистан. Това сложи край на 20-годишната операция на Вашингтон в страната.

Ръководителят на Централното командване на американската армия Франк Макензи съобщи, че всички американски военни са напуснали Афганистан преди крайния срок, посочен от президента Джо Байдън - 31 август.

“Тук съм да обявя завършването на нашето изтегляне от Афганистан и края на военната операция за евакуация на американски граждани”, каза Макензи на пресконференция.

САЩ и техните съюзници евакуираха над 122 000 души от Кабул от 14 август досега. Тогава талибаните си възвърнаха контрола върху Афганистан две десетилетия след като бяха свалени от власт от водената от САЩ операция през 2001 г.

Макензи каза, че Вашингтон е успял да евакуира “мнозинството” американски граждани, които са искали да напуснат Афганистан. По време на операцията бяха евакуирани и афганистански граждани, които са работили с мисията на НАТО в страната. Много от желаещите да избягат от управлението на талибаните обаче не бяха евакуирани.

Президентът на САЩ Джо Байдън поздрави американската армия за изтеглянето в изявление. “Сега нашето 20-годишно военно присъствие в Афганистан приключи”, се казва в изявлението. Очаква се той да направи обръщение към нацията по-късно на 31 август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG