Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Млади, буйни, пълни с енергия". 39 години по-късно АББА издават нови песни


АББА в началото, Стокхолм, 1974 г.
АББА в началото, Стокхолм, 1974 г.

Четирима музиканти със симетрични инициали и неповторим музикален талант. Това е АББА - една от най-обичаните групи в света от вече над пет десетилетия.

Членовете на шведската група съобщиха в петък, че се завръщат с няколко нови съвместни проекта, 39 години след разпадането на групата.

Проектите включват няколко песни, които се очаква да се появат тази седмица, документален филм, както и специално шоу, "Холограми", което ще бъде открито през 2022 г.

Бьорн Улвеус, Бени Андершон, Агнета Фелтскуг и Ани-Фрид Люнгста се събират в Стокхолм в началото на 70-те. Няколко години по-късно те вече добиват международна слава, след като печелят Евровизия през 1974 с песента си "Waterloo".

Освен запомнящите се мелодии, ключово за техния успех е и разнообразието в произхода на тяхната музика. Улвеус определя групата пред Гардиън като "толкова европейска идея".

"Вдъхновявахме се от френския шансон, от немски шлагери, италиански балади и скандинавския фолклор" добавя той.

Първоначално АББА се състои от две брачни двойки - Фелтскуг и Улвеус, както и Люнгста и Андершон.

Двойките обаче се разделят преди групата да се разпадне. Твърди се, че славата е оказала своята тежест върху личния им живот, макар че Улвеус не е съгласен.

"Не мисля, че напрежението от славата причини разделите. Напротив", казва той пред британския Телеграф. По неговите думи някои от най-добрите им песни се появяват след разводите.

Групата остава предпазлива и балансирана в кариерата си до самия край, за да съхрани своята енергия.

"Почти не правехме турнета. Затова песните ни още се слушат. Те са създадени много внимателно. Беше най-доброто, което можем да постигнем", твърди Улвеус.

"Бихме искали хората да ни запомнят, каквито бяхме. Млади, буйни, пълни с енергия и амбиция", казва още той.

Въпреки че групата съществува само осем години, днес са продадени стотици милиони копия от нейните албуми. Комерсиалният ѝ успех се доближава до този на Бийтълс, а през 2010 г. АББА е въведена и в Залата на славата на рокендрола.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG