Връзки за достъпност

Извънредни новини

Държавата не може да открие къде са 32 млн. лв. кеш от “Златната локва”


Всички автомобили, които влизат от Турция в България трябва да плащат такса за дезинфекция
Всички автомобили, които влизат от Турция в България трябва да плащат такса за дезинфекция

Националната агенция по приходите (НАП) не може да открие къде е касовата наличност от 32 млн. лв. на фирмата “Пи. Еф. Си.”, която извършва дезинфекцията на влизащите от Турция в България превозни средства по договор с Българската агенция по храните (БАБХ). Това стана ясно по време на изслушване в парламентарната комисия по ревизия.

"Искаме да преброим тази наличност с броячни машини, но явно цяла София ще ги събира тези пари. Не ни ги предоставиха", каза заместник-директорът на НАП Георги Димов.

Касовата наличност беше установена при проверка на данъчните в началото на юни, но парите в брой ги няма. Тогава директорът на фирмата Борислав Карев коментира пред бТВ, че фирмата има парите, просто няма доверие в банковата ни система.

БАБХ е нарушила Закона за обществените поръчки като е предоставила тази дейност на частна фирма без процедура, каза служебният министър на финансите Асен Василев.

От своя страна ръководството на БАБХ защити договора. В началото на юни служебният министър на земеделието Христо Бозуков каза, че ръководството на БАБХ ще преразгледа договора за дезинфекция. По време на изслушването в парламента стана ясно, че това няма да се случи.

Сигналът в комисията по ревизия беше внесен от Антикорупционния фонд (АКФ). Адвокатът на фонда Лора Георгиева каза, че са подавани сигнали и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и прокуратурата, но няма отговор.

"Сигнализирали сме през октомври 2019 г. Две години АДФИ няма капацитет да разгледа сигнала. Софийската градска прокуратура на първа инстанция не намери нарушение и заключи, че фирмата безвъзмездно дезинфекцира границата, което не е вярно", каза Георгиева.

Договорът за дезинфекция с фирмата "Пи. Еф. Си." беше сключен в последния ден от мандата на първия кабинет на Бойко Борисов (2009-2013). С него БАБХ упълномощи частната фирма да събира такса за дезинфекция на граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово". Договор и конкурсна документация в сайта на агенцията и до този момент обаче не са публикувани.

Справка в отчетите на фирмата показват, че след първата година от създаването си, благодарение на договора, сключен с агенцията по храните, новосъздадената фирма "Пи. Еф. Си." е регистрирала печалба от 1.3 млн. лв. Това показа съвместно разследване на АКФ и журналистката Генка Шикерова.

За пет години работа по договора, осигурен от държавата, частното дружество e увеличило печалбата си близо 7 пъти до 8.7 млн. лв. за година. За пет години фирмата е спечелила от тази дейност 27 млн. лв.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG