Връзки за достъпност

Извънредни новини

Байдън увери Зеленски, че САЩ подкрепят Украйна срещу "руската агресия"


Зеленски и Байдън в Белия дом, 1 септември 2021 г.

Президентът Джо Байдън увери украинския си колега Володимир Зеленски, че Съединените щати твърдо стоят зад Киев срещу "руската агресия". Двамата проведоха среща в Белия дом в сряда.

"Съединените щати остават твърдо ангажирани със суверенитета и териториалната цялост на Украйна на фона на руската агресия. Подкрепяме евроатлантическите стремежи на Украйна", каза Байдън по време на срещата в Овалния кабинет.

Американският президент каза още, че партньорството между двете страни ще става все по-силно. Байдън обаче не даде конкретна перспектива за членство на Украйна в НАТО, нито знак, че неговата администрация смята директно да се намеси в мирните преговори за прекратяване на 7-годишната война с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Зеленски пристигна в Белия дом с "много теми", сред които сигурността на Украйна и желанието на страната му да стане член на НАТО.

"Бих искал да обсъдя с президента Байдън неговата визия, визията на неговото правителство за шансовете на Украйна да се присъедини към НАТО, както и кога ще стане това", каза Зеленски.

Байдън даде ясно да се разбере, че смята Украйна за неподготвена за членство в НАТО заради нуждата от мащабни реформи и противопоставянето на Русия.

Вместо това Байдън призова Зеленски да се справи с корупцията и да проведе така необходимите реформи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG