Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът на Румъния уволни свой министър и разклати правителството си


Премиерът на Румъния Флорин Къцу
Премиерът на Румъния Флорин Къцу

Премиерът на Румъния Флорин Къцу уволни министъра на правосъдието в сряда вечерта и така постави под въпрос бъдещето на управляващата коалиция.

Центристкият министър-председател обвини правосъдния министър Йон Стелиян, че е блокирал проект за модернизиране на инфраструктурата на регионите на стойност 10 милиарда евро. Планът има нужда да бъде одобрен и от министъра на правосъдието.

"Няма да приема министри в румънското правителство, които се противопоставят на модернизацията на Румъния", каза Къцу в изявление пред медиите.

"Да блокираш работата на правителството, само защото не си съгласен да се модернизират регионите, означава да нарушиш мандата, който парламентът ти е дал да изпълняваш правителствената програма".

Уволнението на Стелиян заплашва стабилността на управляващата коалиция, в която влизат Националнолибералната партия на Къцу, УСР-ПЛЮС на Стелиян и партия на унгарското малцинство, които заедно контролират 56 на сто от парламента.

След уволнението, прогресивната УСР-ПЛЮС реши да оттегли подкрепата си за премиера и призова за разговори за сформиране на ново правителство. Ако преговорите се провалят, УСР-ПЛЮС ще подкрепят вот на недоверие срещу Флорин Къцу.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG