Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Тези млади лъвчета". Юношеските волейболни национали и пътят им към върха


Радостта на българските волейболни национали след победата срещу Русия
Радостта на българските волейболни национали след победата срещу Русия

На 20 октомври 1991 г. младежкият национален отбор на България по волейбол става световен шампион в столицата на Египет – Кайро. Онова поколение е съставено от състезатели, които в следващите повече от две десетилетия се превръщат в основна част от националния отбор по волейбол на страната, който пък измества по популярност дори футболния представителен тим.

В онзи състав са Николай Иванов, Ивайло Стефанов, Евгени Иванов – Пушката, Петър Узунов и други. Капитан на отбора е Мартин Стоев, който е избран и за най-добър състезател, а треньор е Светослав Стойчев – бащата на смятаният за най-успешен български треньор в последните години, Радостин Стойчев.

30 години по-късно историята сякаш се повтаря. В четвъртък от 17:30 ч. в Техеран България излиза в сблъсък за световната титлата, само че за юноши до 19 години, срещу Полша.

В сряда Борислав Николов, Борис Начев, Лазар Бочков, Ерик Стоев, Иван Тасев, Венислав Антов, Владимир Гарков, Стоил Палев, Александър Николов, Георги Татаров, Георги Митов и Виктор Бодуров надделяха над връстниците си от Русия в оспорван полуфинал, спечелен с 3:2 гейма. В предишните два елиминационни мача младите състезатели преодоляха последователно Египет и Италия, съответно с 3:0 и 3:2.

За приликите между 1991 г. и сега допринася и присъствието на Мартин Стоев, който е водещ играч преди 30 години, а днес е старши треньор на отбора. Веднага след края на сблъсъка с Русия той изрази щастието си от победата и добави, че финалът е награда за усилията на състезателите, които ще играят без напрежение.

„Залогът е титла. Излизаме и даваме всичко от себе си. Който е по-добрият, той ще спечели. За спора за златото няма за къде да се пазим повече“, казва Стоев.

Финалният мач в четвъртък всъщност е плод от един дългогодишен труд, в който Стоев върви ръка за ръка със състезателите. През 2019 г. същият състав спечели сребърни медали на Европейското първенство за юноши до 17 г., което се проведе в София, а през 2020 г. станаха четвърти на Евро 2020 в Италия.

Именно това четвърто място даде възможност на тима да участва и на световните финали в Техеран.

„Този отбор е изграден за четири години постепенно, от малки деца, израснаха пред очите ми. Този отбор е от значение за мен и затова съм му треньор“, каза Стоев пред dsport.

Както често се случва в спортове като баскетбол и волейбол, в състава личат и имената на синовете на някои от най-успешните волейболисти. Такъв е случаят със сина на Стоев – Ерик, както и със сина на друга легенда и бивш капитан на България – Владимир Николов – Александър.

„Тези млади лъвчета успяха със страхотна отборна игра да сбъднат мечтата си, вярвам и на много от вас. Преодоляха сериозни волейболни нации и то в истински трилъри. Заедно, като един с щаба, превъзмогнаха личното си его и се бориха докрай“, написа Владимир Николов, който е заедно с отбора в Техеран.

Успехите на младите състезатели и израстването им дават поводи за оптимизъм сред специалистите. Някои от младежите дори вече проведоха тренировки с мъжкия национален отбор.

Надеждата затова потенциалът им да доведе до силни резултати, споделя и Мартин Стоев.

„Имаме млади и перспективни момчета от наборите от 2001 до 2004 година. Вярвам и живея с мисълта, че продължаваме да изграждаме таланти във волейбола. Надявам се, че именно тези момчета след четири години ще ни закарат до Игрите в Париж 2024 и България отново ще бъде сред най-силните нации в света на олимпийско ниво“, казва Стоев.

Финалът между България и Полша можете да гледате в канала на Световната федерация по волейбол.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG