Връзки за достъпност

Извънредни новини

Микис Теодоракис почина на 96-годишна възраст


Микис Теодоракис по време на протест през 2018 г. срещу искането на сегашната република Северна Македония да използва името "Македония".

Гръцкият композитор Микис Теодоракис почина на 96-годишна възраст. Той е един от най-обичаните и прочути гръцки композитори, който с музиката си и с политическата си непримиримост си спечели признание по света и вдъхнови милиони гърци в родината си.

Теодоракис е починал в дома си Атина, след като през последните години беше хоспитализиран многократно заради сърдечни проблеми.

Роден е на 29 юли 1925 г. на гръцкия остров Хиос.

"Микис Теодоракис, Микис на всички нас, учителят, интелектуалецът, радикалната левица. Този, който накара всички гърци да пеят поеми", се казва в изявление на гръцката министърка на културата Лина Мендони.

Теодоракис по време на репетиция с оркестъра на скопската опера, април 1997 г.
Теодоракис по време на репетиция с оркестъра на скопската опера, април 1997 г.

"Аз не съм комунист или социалдемократ или нещо друго. Аз съм свободен човек", казва обаче самият Теодоракис приживе в интервю за Ройтерс.

Мелодиите му се радват на широка популярност като химни на левицата и навличащи си гнева на десницата. Музиката му често е забранявана.

През 1947 г. е арестуван и изтезаван, след като е обвинен, че симпатизира на партизаните по време на войната между десните монархисти и левите.

Отново лежи в затвора за различни периоди между 1967 г. до 1974 г. по време на управлението на военната хунта.

Теодоракис с децата си, след като е освободен от затвора през януари 1968 г. Той излежава 5 месеца зад решетките по обвинение за опит за преврат срещу военната хунта.
Теодоракис с децата си, след като е освободен от затвора през януари 1968 г. Той излежава 5 месеца зад решетките по обвинение за опит за преврат срещу военната хунта.

По-късно взима участие и в парламентарния живот на Гърция, а през 2010 г. по време на финансовата криза отново е на площада със сънародниците си, за да протестира срещу строгите мерки.

Професионалната му кариера започва още на 17-годишна възраст. Той е много продуктивен, а творчеството му варира от мрачни симфонии до популярна музика за телевизията, както и филмова за продукции като "Серпико" и "Зорба Гъркът".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG