Връзки за достъпност

Извънредни новини

Параолимпийка напусна тайно Афганистан и стигна до игрите в Токио


PARALYMPICS-2020/TAEKWONDO
PARALYMPICS-2020/TAEKWONDO

Състезателката по таекуондо от Афганистан Закия Худадади стигна от Параолимпийските игри в Токио след секретна евакуация от родината си.

Първата афганистанка участник в параолимпийски игри от 2004 г. насам можеше и да не стигне до Япония, след като страната й беше превзета от талибаните.

След тайна международна операция 22-годишната Закия и нейният сънародник Хосаин Расули първо са излетели за Париж, а на 28 август са се отправили към Токио.

На 2 септември Закия излезе на тепиха в Чиба, близо до японската столица. Тя се появи с бял хиджаб.

"Щастлива съм, че тя успя да дойде в Япония", каза узбекистанката Зьодахон Исакова, след като загуби мача от Худадади в категорията до 49 кг.

Лекоатлетът Расули обаче закъсня за състезанието на 100 метра в Токио. Той завърши последен в дългия скок на 31 август.

Международният параолимпийски комитет каза, че двамата спортисти няма да дават интервюта. Все още е неизвестно в каква посока ще поемат Худадиди и Расули след края на игрите на 5 септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG