Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ива Митева обяви за “приети” промените в Закона за НСО


Председателят на Народното събрание Ива Митева
Председателят на Народното събрание Ива Митева

Председателят на парламента Ива Митева обяви за “приети на първо гласуване” промените в Закона за Националната служба за охрана (НСО), внесени от нея и група народни представители.

Гласуването на законопроекта предизвика хаос в четвъртък. Заради спорове по процедури така и не стана ясно, какво точно са направили депутатите и дали са гласували нещо.

След свикания председателски съвет в петък и почивка, заседанието на парламента беше подновено и Ива Митева обяви от парламентарната трибуна за приети тези изменения.

Промените, предложени с два законопроекта на “Има такъв народ” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”, предвиждат намаляване на броя на хората, които се охраняват от НСО. Ако поправките бъдат гласувани и на второ четене, без охрана ще останат главният прокурор, президентската администрация и съпругата на президента.

Според вносителите НСО ще охранява задължително само президента, премиера и председателя на Народното събрание. Останалите само при застрашеност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG