Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха закриването на специализирания съд и прокуратура


Главният прокурор Иван Гешев също дойде в парламента за заседанието на правната комисия
Главният прокурор Иван Гешев също дойде в парламента за заседанието на правната комисия

Депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП не участваха в заседанието на правната комисия и така провалиха гласуването на законопроекта, в който се предвижда премахване на специализирания съд и прокуратура. От БСП присъства само Тодор Байчев.

Причината е, че според правилника на парламента, за да се проведе заседание на комисия е необходим кворум. За участие в комисията в парламента беше и главният прокурор Иван Гешев.

Не е ясно кога ще е следващото заседание, в което могат да бъдат гласувани на първо четене тези промени.

Опит за премахване на специализираните съдилища имаше и в предишния парламент. В края на април депутатите от правната комисия приеха на първо четене премахване на специализираните съдилища и прокуратури, както и структурна промяна във Висшия съдебен съвет (ВСС). Предложенията и тогава бяха на "Демократична България".

Текстовете бяха одобрени от вносителите си и представителите на "Има такъв народ", БСП и "Изправи се! Мутри, вън!", докато депутатите от ГЕРБ се въздържаха, а тези от ДПС гласуваха "против".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG