Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бюджетната комисия в парламента реши минималната пенсия да стане 370 лева от 1 октомври


Председателят на бюджетната комисията Любомир Каримански и служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на заседанието на комисията на 3 септември
Председателят на бюджетната комисията Любомир Каримански и служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на заседанието на комисията на 3 септември

Парламентарната бюджетна комисия реши минималната пенсия да стане 370 лева от 1 октомври вместо 300 лева, както е сега.

Депутатите от комисията приеха в петък на второ четене промените в бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година. За да стане факт увеличението, то трябва да бъде прието на второ четене в пленарна зала.

Депутатите приеха от същата дата всички останали пенсии да бъдат преизчислени с увеличен коефициент за стаж на 1,35%. Така те ще бъдат увеличени средно с 12.5%, съобщи “Капитал”.

Сред приетите промени е и въвеждането на социална добавка за бедност за възрастните хора от 1 октомври. Тя ще се отпуска за хора с пенсии под линията на бедност.

Линията на бедност за 2021 г. е 369 лв. и затова от октомври до декември добавка имат шанс да получат само хората с пенсия под минимума, припомя “Медиапул”. От 1 януари 2022 г. обаче линията на бедност ще стане 413 лв. и повече хора ще имат възможност да получат добавката.

Това е окончателното предложение за увеличение на пенсиите, по което е постигнат консенсус между всички парламентарни групи с изключение на ГЕРБ. Промените, приети от бюджетната комисия, бяха подкрепени от “Има такъв народ”, БСП, “Демократична България”, ДПС и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”.

Депутатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за добавка към пенсиите на всички пенсионери от по 100 лева на месец до края на годината.

По-рано служебното правителство предложи увеличаване на минималната пенсия до 340 лева и въвеждане на социална добавка до линията на бедността.

Финансовият министър Асен Василев поздрави депутатите и каза, че е доволен, че те са гласували за премахване на бедността при българските пенсионери.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG