Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жени протестираха за равни права в Кабул. Талибаните отговориха с изстрели и сълзотворен газ


Протест на жени в Кабул на 3 септември 2021 г.
Протест на жени в Кабул на 3 септември 2021 г.

Десетки жени се събраха в Кабул на 4 септември на протест с искане за равни права. Талибаните отговориха със сълзотворен газ и предупредителни изстрели във въздуха. Поне една жена е ранена по време на демонстрацията, показват кадри в социалните мрежи.

Това е вторият протест на афганистански жени през последните дни в контролирания от талибаните Кабул. Участничките в демонстрацията настояват за защита на правата на жените в Афганистан, за справедливост и демокрация. По-рано жени протестираха и в град Херат.

В протеста на 4 септември участваха няколко десетки жени. Той се проведе близо до президентския дворец в столицата на Афганистан. На плакатите на участничките се виждаха надписи “Ние не сме жени от 90-те”.

Кадри в социалните мрежи, чиято автентичност е потвърдена от Радио Свободна Европа, показват въоръжени талибани да влизат в конфронтация с десетина участнички в протеста. Вижда се как жени кашлят, което е знак, че е възможно да е използван сълзотворен газ. Някои от участничките казват, че са били удряни.

Талибаните твърдът, че ще уважават правата на жените, но съгласно своята собствена интерпретация на ислямските учения. Те казват, че жените ще имат право да работят и да учат извън дома си, което им беше забранено при предишното управление на талибаните. Правозащитниците и самите афганистанци е опасяват, че групировката няма да спази обещанията си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG