Връзки за достъпност

Извънредни новини

Вила на морето, училище в планината. Депутатът, който получава само заплата


Стандартът на живот на Леонид Слуцки видимо не отговаря на декларацията за официалните му доходи.
Стандартът на живот на Леонид Слуцки видимо не отговаря на декларацията за официалните му доходи.

Из коридорите и залите на руската Държавна дума Леонид Слуцки е известен като гласовит патриот и властен председател на комисията по външна политика. Той е вторият човек в йерархията на националистическата Либералдмократическа партия.

Слуцки попадна под удара на американските финансови санкции заради анексирането на Крим през 2014 г. Името му се свързва и със серия от обвинения в сексуален тормоз, отправени от няколко журналистки, които отразяват работата на руския парламент.

В България името му се появява в новините, когато София изгони поредните руснаци за шпионаж. В качеството си на председател на външната комисия, Слуцки казва, че това е "антируска пропаганда".

Ново разследване на Радио Свободна Европа показва, че Леонид Слуцки води много по-скъп живот, отколкото му позволяват официалните доходи. Профил в социалните мрежи на неговата 11-годишна дъщеря, както и други източници, разкриват, че в последните три години Слуцки и семейството му прекарват значително време в луксозна вила на морския бряг в югозападна Турция. Дъщеря му живее там през повечето време в последните 12 месеца. От 1 септември пък дъщерята на Слуцки вече учи в частно американско училище в Швейцария, което струва 88 хиляди долара годишно.

Разкритията на руската служба на Радио Свободна Европа добавят още детайли към живота на Слуцки, които видимо не отговарят на декларацията за доходите му. За 2020 г. той е декларирал приходи от 77 хиляди долара, а съпругата му - от 3500.

Слуцки не отговори на въпросите, които Радио Свободна Европа му изпрати по имейл. Секретарката му в кабинета в парламента каза, че той ще се обади. При второто обаждане тя предостави мобилен номер на асистент на Слуцки, който пък обясни, че депутатът не може да говори заради "предизборната суматоха". Следващите избори за Държавна дума ще се проведат от 17 до 19 септември.

През 2018 г., веднага след обвиненията в сексуален тормоз, Слуцки даде интервю за списание "Сноб".

"Не си купувам луксозни стоки. Предпочитам да харча парите си за по-сериозни неща. Например, за реставриране на църкви".

Кой е Леонид Слуцки

Слуцки е избран за първи път в долната камара на парламента през 2020 г. Дълги години е в сянката на скандалния лидер на Либералдемократическата партия Владимир Жириновски.

След като през май 2014 г. руските войски поемат контрола над украинския полуостров Крим, Москва организира референдум, за да оправдае анексирането. Слуцки беше един от депутатите, санкционирани от Запада веднага след това.

Следващата година той участва в организацията на посещението в Крим на няколко политици от западни държави, симпатизиращи на Москва. Резултатите от референдума не се признават от почти всички държави в света.

Четири журналистки, които отразяват работата на парламента, обвиниха Слуцки в сексуален тормоз.

През февруари 2018 г. четири журналистки, които отразяват работата на парламента, обвиниха Слуцки в сексуален тормоз и казаха, че ги е докосвал без позволение.

Обвиненията предизвикаха скандал в Русия, където подобен тормоз е често срещан и обикновено не се разследва.

Етичната комисия на Думата стигна до заключение, че Слуцки не е имал "неприемливо поведение". Десетина издания изтеглиха своите репортери от Думата в знак на протест.

По същото време базираният в Латвия сайт "Медуза" съобщи, че Слуцки и съпругата му изпращат по-малката си дъщеря, Лидия, в едно от най-скъпите частни училища в Русия.

През 2018 г. Фондът за борба с корупцията на Алексей Навални разкри, че жената на Слуцки е купила автомобил Bentley Mulsanne, който на Запад се продава за над 300 хиляди долара. Според организацията на Навални, покупката е била финансирана с безлихвен заем от 25 милиона рубли (440 хиляди долара), отпуснат от азербайджанския милиардер Мардахай Юшваев.

Според Навални заемът има връзка с лобиране за интересите на Юшваев в строителния бизнес в Москва чрез депутата Владимир Ресин, близък до бившия кмет Юрий Лужков. Ресин също беше за кратко изпълняващ длъжността кмет на Москва, след като Лужков беше уволнен през 2010 г.

Разследването на Навални разкри, че притежаваният от Слуцки мерцедес е засечен 825 пъти само за година в пътни нарушения, повечето от които са за каране в насрещното. Слуцки не е платил глобите и признава това в същото интервю за "Сноб".

"Шесто чувство" край Бодрум

Радио Свободна Европа прегледа хиляди постове в социалната мрежа TikTok на Лидия Слуцка от 2019 г. до днес. Профилът беше публичен доскоро. След като руската версия на това разследване беше публикувана на 2 септември, профилът вече е заключен.

В постовете има много вътрешни и външни снимки и описание на луксозен комплекс до Бодрум, на егейския бряг на Турция. Курортът се казва Six Senses Kaplankaya и е построен от бизнесмена Сержан Жумашов, един от най-богатите хора в Казахстан.

Комплексът Six Senses Kaplankaya край Бодрум, където Слуцки и семейството му прекарват доста време.
Комплексът Six Senses Kaplankaya край Бодрум, където Слуцки и семейството му прекарват доста време.

Видео кадрите и снимките показват, че жената на Слуцки и дъщеря им Лидия прекарват значително време там от 2019 г. насам. Една от вилите в комплекса, където Лидия е отседнала през юли 2019 г., струва 3 милиона евро, пише в сайта за продажби на курорта.

Други видео кадри показват, че Лидия Слуцка живее почти постоянно във вилата от октомври 2020 до април 2021 г. Радио Свободна Европа не успя да установи дали вилата е собственост на Слуцки или на някой друг.

По-малка вила в близост се отдава за 2600 долара на вечер.

Пансион за 100 хиляди евро

Много от постовете на Лидия Слуцка в социалната мрежа показват нейните училища и летни лагери, сред които училище "Президент" в елитния московски квартал Жуковка, където месечната такса е около 2500 долара.

Лидия също се хвали, че е била на летен лагер в международно училище в Швейцария, където се надява да продължи да учи. Става дума за Le Rosey, което е сред най-скъпите училища в света, а годишната такса е около 100 хиляди евро.

През 2020 г. "Открити медии" съобщи, че поне двама от синовете на руския премиер Михаил Мишустин учат в елитния пансионат.

В началото на август Лидия показва как се готви за приемни изпити в The American School в Швейцария, също училище с пълен пансион, където таксата доближава 100 хиляди евро годишно.

В един от последните си постове в TikTok, Слуцка публикува видео, в което тя носи униформа на споменатото училище в Лугано. Тя се хвали, че очаква да получи след няколко години и швейцарски паспорт.

В друго видео Лидия Слуцка показва колекцията си от скъпи маратонки и държи пачка от 100-доларови банкноти.

На 8 юли пък е качено видео, в което се вижда самият Слуцки, застанал пред частен самолет на летището във Внуково, очевидно на път за Турция.

Други клипове в профила в TikTok добавят доказателства към разкрития на други руски медии за Слуцки - че той е тясно свързан с азербайджански бизнесмен, част от московската строителна фирма "Площад Киевски".

Компанията е построила едни от най-големите търговски центрове в Москва и се контролира от милиардер на име Год Нисанов, описан от разследващото издание "Проект" като "царя на руските имоти".

Видео кадри от профила в TikTok показват как Лидия Слуцка нарича Нисанов "чичо" и "най-добрия приятел на татко".

XS
SM
MD
LG