Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хакерска атака временно забави преброяването на населението. Процесът продължава до октомври


Хора се разхождат в София. Снимката е илюстративна.
Хора се разхождат в София. Снимката е илюстративна.

Хакерска атака ограничи към 11 часа на 7 септември достъпа до системата за онлайн преброяване на Националния статистически институт (НСИ), съобщиха от ведомството. Работи се по възстановяването на сайта. Това стана в първия ден от началото на процеса, който ще продължи до 3 октомври.

Хакерите вече са установени и са блокирани адресите, от които се атакуват сървърите на НСИ, каза председателят Сергей Цветарски. Той изключи да е имало изтичане на данни и са взети всички мерки за това.

"Атаките не са само опит да се извлекат данни. Понякога те са по-скоро, за да блокират системата и тя да не може да работи нормално", каза Цветарски.

Председателят на НСИ отчете голям интерес към започналото в полунощ национално преброяване. Той посочи, че 3571 души са се регистрирали до 7 часа сутринта.

Това е 18-ото национално преброяване, като първото е през 1871 година

Как да се преброя?

Отворена е страница в интернет, в която всеки, живеещ постоянно в България, може да се преброи онлайн. Платформата е Census2021.bg, като тя е достъпна и от сайта на НСИ.

Ако сте попълнили формуляра онлайн, след това трябва да се срещнете и с преброител, но само за да му предадете уникалния 15-цифрен код, който се генерира от системата при успешно преброяване.

"За да сте сигурни, че някой няма да се преброи от ваше име, е необходимо да се регистрирате с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност", съветват от НСИ.

Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията, което се получава по имейл. В него има линк, на който трябва да се кликне до два часа. След потвърждението се отваря екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията.

Преброителната карта съдържа въпроси за жилището, домакинството и хората в едно домакинство.

Попълването на преброителната карта отнема средно 20 минути. То може да се прекъсне и да продължи по-късно, но всяка страница трябва да е завършена и потвърдена с бутона "Напред". Ако незавършена страница остане отворена повече от 30 минути без никаква активност, връзката прекъсва.

Позволено е връщането в предишни страници на преброителната карта и редактиране на информацията, но това може да стане само преди окончателното ѝ приключване. След това, до 17 септември, данните ще може само да се виждат, но не и да бъдат редактирани.

След успешното преброяване всеки ще получи съобщение и имейл с уникален 15-цифрен код, който трябва да запази и да предаде на преброителя, когато позвъни на вратата му.

Важно е да бъде посочен адрес, на който се живее в действителност, а не по регистрация.

Достъпът до електронната карта ще бъде ограничен само за България, тъй като българите, живеещи постоянно в чужбина, ще бъдат преброени в страната, в която живеят, посочват от НСИ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG