Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пеша из Русия. Андрей Шарашкин, който три години пътува, за да напише книга


Андрей Шарашкин в палатката си близо до Велики Новгород. Кадър от филм на Андрей Кисельов.
Андрей Шарашкин в палатката си близо до Велики Новгород. Кадър от филм на Андрей Кисельов.

Тия дни той беше във Велики Новгород, но докато четете това, може да е стигнал и до Москва. Не е за вярване, но бившият учител Андрей Шарашкин обикаля пеша най-голямата страна в света - Русия. Идеята му е да види как живеят хората и да напише книга за това.

От време на време го взимат на стоп и така пътят му се съкращава. Човек би помислил, че Шарашкин има за цел да стигне до някакво определено място и затова автостопът му е от помощ. Но не е така.

Неговата цел е да прекоси Русия, за да я изследва, така че всъщност не бърза заникъде. Вече три години пътува. Медиите му сложиха етикета, че е тръгнал от най-източната точка на Русия, за да стигне по селски пътища до най-западната.

Но ако нарисуваме на карта маршрута му, и това няма да излезе вярно - Шарашкин в буквалния смисъл на думата вече е обиколил Русия под формата на кръст.

Тръгнал е от Москва за Черно море, оттам е стигнал до Владивосток на Тихия океан, а оттам - до района на Мурманск, недалеч от Финландия и бреговете на Северния ледовит океан. Последният филм за него го заварва в края на август във Велики Новгород, на път за Москва.

Той казва, че хората в Русия живеят много зле. "Всичко тъне в разруха - села, махали, малки селища. Хората работят предимно в градовете".

Камерите, които от време на време го снимат, показват изоставени места, буренясали дворове на църкви, километри пуста земя, която някога е била обитавана. Но също и изобилие от красива природа, диви места, грейнали изневиделица вековни сгради.

"На думи всичко е много красиво, но аз се разходих из Русия - там, където е имало оран, сега са плевели. Селата умират, почти няма села", казва той.

Андрей Шарашкин е на 55 години и е бивш военен, а после и учител по история. Родом е от Украйна, но е служил в Сибир и там е останал. Когато синът му пораснал, а жена му го напуснала, той се впуснал в сегашната авантюра. Казва, че не си търси нова жена, "защото не е луд да настъпва мотиката втори път".

Сега спи на палатка или при хора, които го подкрепят, събира пари за пътешествието си в социалните мрежи. Има телефон. Мечтае да си намери някъде работа като пазач, за да му остава време да си напише книгата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG