Връзки за достъпност

Извънредни новини

Симеон Сакскобургготски осъди България в Страсбург


Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза
Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза

Симеон Сакскорургготски и сестра му Мария Луиза осъдиха България в Страсбург заради наложения през 2009 г. мораториум върху имотите му, с който му беше забранено да се разпорежда и да ги експлоатира. За товасъобщи сайтът за правни новини Lex.bg.

Европейският съд по правата на човека призна, че държавата е нарушила правото му на собственост и на справедлив процес и даде 6 месеца на правителството и царя, за да се разберат какво обезщетение ще получи за материалните вреди, които са му причинени. Морални вреди самият Сакскобургготски не претендира, но основното обезщетение трябва да е заради забраната за търговска експлоатация на горите.

По делото в Страсбург е представена експертиза, според която печалбата, която царят и сестра му биха могли да получат от дърводобив за периода от 18 декември 2009 г. до 19 октомври 2018 г., би била 2 054 319 лв. Тази оценка би могла да бъде ориентир за това каква компенсация ще претендират двамата от държавата при преговорите.

Мораториумът вече 12 години и все още не е отменен. Той засяга всички т. нар. царски имоти, които бяха върнати на Сакскорургготски и семейството му след падането на комунистическия режим.

Първият дворец, който съдът даде на Симеон
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Имотите на практика са отнети от наследниците на Борис III и Фердинанд още през 1946 г., когато царското семейство е принудено да напусне България. През 1998 г., по време на правителството на Иван Костов , тогавашният главен прокурор Иван Татарчев атакува успешно в Конституционния съд (КС) конфискационния закон от 1947 г. и той е отменен, припомнят от Lex.bg.

Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза подават искания за възстановяване на собствеността им съответно до областни управители, кметове, общински служби по „Земеделие и гори“ и поземлени комисии. В продължение на от 7 до 10 години той и сестра му необезпокоявано от държавата ползват имотите.

Междувременно след журналистически публикации от 2003 г. започва да се поставя под съмнение дали те действително са били на царското семейство, или са държавни. През 2006 г. е създадена временна парламентарна комисия, която констатира, че имотите са реституирани на основание на решението на КС от 1998 г.

През 2009 г., по време на правителството на ГЕРБ, парламентът налага мораториум върху ползването на дворците и горите до „приемането на специален закон“. 12 години по-късно такъв никога не е бил обсъждан, но забраната остава в сила.

Държавата завежда и дела срещу Сакскобургготски за връщането на имотите, за които вече има приключени процедури още от преди 20 години. Това са дворците „Врана“, „Царска Бистрица“, „Ситняково“, „Саръгьол“ и 16 500 дка рилски гори.

През октомври 2020 г., в делото конкретно за "Царска Бистрица", ВКС за първи път възприе тезата, че няма нужда от специален закон и постанови, че дворецът е на Сакскобургготски и сестра му.

През цялото време докато текат делата, действа мораториумът за разпореждане, ползване и строителство във всички царски имоти. Същевременно с него царят и сестра му са задължени да се грижат като добри стопани за тях.

На 7 септември 2021 г. съдът в Страсбург на практика осъжда България заради подхода, който е избрала, за да си гарантира, че царското семейство няма да продаде никой от имотите или да сече гора, поясняват от Lex.bg. Обичайният ред би бил налагане на обезпечителни мерки от съдилищата, каквито впоследствие и са определени. Вместо това, обаче е наложен генерален мораториум, включително и върху къщата в с. Баня, която не е предмет на спорове между държавата и Сакскобургготски.

Основният проблем е, че мораториумът е наложен с решение на Народното събрание, което може да бъде оспорено само пред КС, а в България гражданите нямат право на жалба до него. Затова ЕСПЧ приема, че е нарушено правото на царя на достъп до съд и на достъп до ефективни средства за защита.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG