Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП върна на президента последния мандат. Предстоят трети избори


Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев във вторник, 09.07.2021 г.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова върна третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев във вторник, 09.07.2021 г.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова върна на президента третия мандат за съставяне на правителство в рамките на сегашното Народно събрание. Мандатът е неизпълнен и с това приключва последният опит за сформиране на редовен кабинет.

Дотук се стигна, след като три партии, определяни като протестни, отказаха да участват в кабинет на социалистите. Първи това направиха от "Има такъв народ" (ИТН), последвани от "Демократична България" (ДБ) и "Изправи се.БГ! Ние идваме" (ИБГНИ).

БСП предварително беше уточнила, че не търси подкрепата на ДПС и ГЕРБ.

Според конституцията след трети неизпълнен мандат президентът трябва да разпусне парламента, да назначи служебно правителство и да насрочи извънредни избори най-късно до два месеца. Тези избори ще бъдат трети за страната в рамките на тази календарна година.

“Уви, чакат ни нови избори и нови преговори. Вярвам, че БСП ще бъде отново градивен участник в тях”, каза президентът Румен Радев по време на срещата си с лидерката БСП Корнелия Нинова във вторник.

“Положихме максимални усилия за разум, диалогичност и отговорност и пред държавата, и пред народа в този момент. Не срещнахме подкрепа от партиите”, каза Нинова.

През юли и август първата политическа сила ИТН предложи свое самостоятелно правителство, но не получи подкрепа от другите партии. По-късно ГЕРБ върна и втория нереализиран мандат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG