Връзки за достъпност

Извънредни новини

България дарява над 100 000 дози ваксини на Северна Македония и Босна и Херцеговина


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Северна Македония и Босна и Херцеговина ще получат дарения от над 100 000 дози ваксини против COVID-19, след като парламентът ратифицира две споразумения за целта в сряда. Срокът на годност на въпросните препарати изтича на 30 септември.

Дарението за Северна Македония е на стойност над 1.5 млн. лв. Става въпрос за 51 480 дози от ваксината на Pfizer. На заседанието на депутатите присъстваше служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който ги призова да не отлагат ратификацията, защото това би провалило дарението.

Той обясни пред медиите в кулоарите на парламента, че това е първото дарение на ваксини за Северна Македония, след като първият опит през юни се е провалил заради независещи от София процедури, а накрая от Скопие са се отказали.

„Сега съм много благодарен на Народното събрание, че спря с игричките“, обобщи Кацаров пред журналистите.

На Босна и Херцеговина ще бъдат дарени 50 000 дози от ваксината на AstraZeneca на стойност 175 000 лв. Депутатите одобриха още и продажбата на 100 000 дози от ваксината на Moderna на стойност 3 780 620 лв. на Норвегия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG