Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новите "златни гребла" на България. Европейските шампиони Емил Нейков и Лазар Пенев


Емил Нейков (вляво) и Лазар Пенев
Емил Нейков (вляво) и Лазар Пенев

Единият е на 19, другият на 22. И двамата са прекарали голяма част от детството си гребейки в лодка по водата. Днес веслата им са позлатени – и двамата са европейски шампиони по гребане.

В неделя Емил Нейков и Лазар Пенев триумфираха на Европейското първенство за младежи в Крушвице, Полша. Нейков беше безапелационен в дисциплината скиф, а Пенев спечели титлата в леката категория.

„Всичко, което дадохме, бе от все сърце! Емоциите ни са още неосъзнати. Още не можем да предположим как всичко мина толкова бързо“, каза Пенев след завръщането на националния отбор обратно в София.

За Емил Нейков, който е син на олимпийската шампионка Румяна Нейкова и дългогодишния ѝ треньор Свилен Нейков, емоциите също са големи.

„Оттук нататък все повече ще осъзнаваме какво сме направили. Свършихме си нашата работа, извоювахме златните медали, сега да им се порадваме! Да направим изводите за тази година и догодина да сме още по-добри“, каза Нейков.

С успеха си той затвърди световната титла, която спечели през юли в същата дисциплина. Тогава пък Лазар Пенев спечели бронзов медал. Резултатите на двамата български състезатели обаче идват с цената на много труд и лишения.

„Водихме дълга подготовка още от 2015 г. През 2019 г. влязох на финал на световно първенство за юноши, но не стигнах до медалите. Това постоянство, което имахме през годините, ми помогна”, споделя Нейков.

През юли, след края на световното първенство в Чехия, Лазар Пенев разказа за тежките условия, при които е тренирал в родния си град Русе, преди да бъде забелязан и повикан в националния отбор.

„Условията, при които тренираме гребците на Локомотив (Русе), не са добри. Има хангар, стойки за лодки и никаква сграда. Базата ни в село Николово не може да покрие никакви стандарти за подготовка. Не може да кажеш, че там изобщо има хора... По нищо не може да се разбере, че там излизат да тренират спортисти, че има някаква дейност. За щастие бях забелязан и много ми помогнаха Румяна и Свилен Нейкови“, разказа тогава пред БНР Лазар.

Въпреки трудностите обаче и двамата състезатели са решени са продължават да тренират и да носят успехи за България. Целта им е ясна: и двамата са вперили поглед в олимпийската мечта.

XS
SM
MD
LG