Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Искаме да работим". Протест заради мерките срещу COVID-19 в центъра на София


„Искаме да работим“. С този призив стотици ресторантьори, хотелиери, съдържатели на заведения и представители на други браншове, засегнати от противоепидемичните мерки, се събраха да протестират в столицата в сряда.

Те поискаха незабавните оставки на служебния здравен министър Стойчо Кацаров и главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

На фона на засилващата се четвърта вълна на пандемията от коронавирус министър Кацаров въведе заповед за нови противоепидемични мерки в редица браншове, която влезе в сила във вторник.

Новите правила гласят, че посещенията в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казина се допускат само от 7,00 ч. до 23,00 ч. при спазване на отстояние от 1.5 м. между масите, допускат се не повече от 6 души на една маса и носенето на защитни маски от персонала е задължително.

Протестът в сряда блокира за няколко часа част от центъра на София като участниците в него направиха шествие от Народното събрание до сградата на здравното министерство и накрая до Министерския съвет. Там те символично се обявиха и срещу поскъпването на цените на тока за бизнеса.

„Не виждам да има конкретни изследвания, които да показват, че вирусът се активира след 23 ч.“, каза пред Свободна Европа Ангел Ангелов, музикант от Велико Търново, който работи в нощно заведение.

„Много хора казват - „ние можем без нощни заведения, защо протестирате“, но си представете живот без заведения, ресторанти и забавления“, добави той.

„Искаме да можем да работим свободно, да има с какво да се препитаваме легално. Не е нормално за две години ние да сме работили пет месеца. Абсолютно целият персонал сме се ваксинирали, защото искаме да имаме правото да работим“, коментира и Евелина, която също работи в нощен клуб.

Новите мерки провокираха вълна от недоволство сред представителите на ресторантьорския бизнес, които вече организираха протести в няколко града, сред които Русе, Ямбол и Хасково. Някои нощни заведения в Пловдив и Варна например бяха глобени, след като бойкотираха рестрикциите и останаха отворени след 23 ч. Бойкоти имаше и в нощни заведения в София.

„Не се ваксинирахме и нямаме друг механизъм да ограничим разпространението на заразата, да намалим броя на болните в болниците и броя на починалите хора, освен да приложим такъв тип мерки“, отговори задочно на протестиращите министър Кацаров в кулоарите на парламента в сряда, цитиран от БТА.

Той добави, че правителството е подготвено с прилагането на мерки за компенсация на всички, които са засегнати дори и частично от мерките, като това се очаква да се случи през октомври. Преди това обаче Народното събрание трябва да приеме актуализацията на бюджета.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG