Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Окото на Кристо и Жан-Клод". Фотографът Волфганг Фолц с изложба в София


Христо Явашев - Кристо (вляво) и Волфганг Фолц.
Христо Явашев - Кристо (вляво) и Волфганг Фолц.

Немският историк и куратор на изложби Вернер Шпис го нарича „окото на Кристо и Жан-Клод“. След близо 50 години работа с Христо Явашев - Кристо и съпругата му, фотографът Волфганг Фолц има своя изложба и в Софийска градска художествена галерия (СГХГ).

Тя се казва „Kристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти“. Изложбата включва не само фотографии на проектите, но и на самите артисти, и може да бъде видяна до 7 ноември.

Кариерата на Фолц започва през 1969 г. Тогава той е на 21 и се запознава с изкуството на фотографията благодарение на семеен приятел, архитектурен фотограф. Когато Фолц помага на въпросния приятел при изкарването на негови снимки, остава зашеметен от процеса.

„Беше откритие да видя как едно бяло парче хартия влиза в проявителя и магически излиза картина. Бях напълно смаян! Че нещо подобно съществуваше, а аз го бях пропуснал“, казва Фолц в интервю за Алехандра Естрада, публикувано в личния сайт на Фолц.

На следващия ден той си купува фотоапарат, а малко по-късно се записва и в една от най-добрите фотографски школи в Германия – Фолквангшуле, гр. Есен. Там той се обучава при влиятелния немски фотограф Ото Щайнерт, считан за основател на т. нар. течение на субективната фотография.

След като завършва, започва да работи на свободна практика, като междувременно през 1971 г. Фолц се запознава с Кристо и Жан-Клод. Моментално се появява химия между тях.


Първоначално те го наемат като фотограф, но постепенно участва все по-осезаемо в подготовката на проектите и тримата стават сплотен екип. Фолц има решаваща роля в избора на материалите, тяхната обработка и позициониране например.

„Всъщност създаваш фотографията си преди дори да започнеш да снимаш, някак си успяваме да го постигнем. Имаме само една насока: искаме да направим проекта красив. Това е най-важното. Всичко останало е второстепенно“, казва той пред Естрада.

Последната инсталация на Кристо, която екипът му ще осъществи, е пакетирането на Триумфалната Арка в Париж – мечта на Кристо от 60 години насам. Проектът ще бъде реализиран година след смъртта му между 18 септември и 3 октомври.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG