Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Въпрос на дни". Румен Радев каза, че скоро ще разпусне парламента


Румен Радев изслуша кандидатката за член на ЦИК от "Има такъв народ" Гергана Стоянова.
Румен Радев изслуша кандидатката за член на ЦИК от "Има такъв народ" Гергана Стоянова.

Президентът Румен Радев каза, че разпускането на парламента е въпрос на дни. Държавният глава трябва да направи това и да насрочи датата на извънредните парламентарни избори, след като във вторник БСП върна третия неуспешен мандат за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание.

Румен Радев и екипът му изслушаха кандидата за член на Централната избирателна комисия (ЦИК) Гергана Стоянова, предложена от "Има такъв народ" (ИТН).

"Искам да ви пожелая успех и да се включите възможно най-бързо в пълноценната работа на ЦИК, защото разпускането на Народното събрание е въпрос на дни", каза Румен Радев, цитиран от БТА.

Попълването на ЦИК с нов член се наложи, защото предложеният също от ИТН Любомир Гаврилов подаде оставка.

Президентът обясни по-рано, че не разпуска веднага парламента, за да му даде време да приеме актуализацията на бюджета, която според Радев е необходима, за да има допълнителни пари за пенсионерите и за лекарите, ангажирани в борбата с COVID-19.

Заедно с разпускането на парламента и насрочването на изборите, Румен Радев трябва да назначи ново служебно правителство. Той не е коментирал дали премиерът и министрите от сегашното служебно правителство ще запазят постовете си.

Народното събрание насрочи по-рано изборите за президент за 14 ноември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG