Връзки за достъпност

Извънредни новини

След години издирване: осъденият за наркотрафик Евелин Банев-Брендо е задържан в Украйна


Стопкадър от ареста на Евелин Банев, заснет от Националната полиция на Украйна
Стопкадър от ареста на Евелин Банев, заснет от Националната полиция на Украйна

Международно издирваният от години Евелин Банев-Брендо е бил задържан от украинската полиция в Киев. Информацията беше потвърдена от българското Министерство на външните работи (МВнР) в петък. Предстои процедура по екстрадицията му.

Интерпол неуспешно издирва Банев от 2016 г. Последно той беше окончателно осъден на 6 години затвор за пране на пари от наркотрафик от Върховния касационен съд (ВКС) в България през 2018 г. В Италия и Румъния пък го очакват присъди от съответно 20 и 10 и половина години зад решетките за наркотрафик.

Евелин Банев беше задържан в България през 2012 г. В началото на 2013 г. Софийският градски съд го осъди на 7 години и половина за участие в организирана престъпна група, изпрала над 20 млн. лв. от трафик на наркотици, както и за извършването на повече от две финансови операции с пари, придобити отново от наркотрафик. На 17 март 2017 г. Софийският апелативен съд намали присъдата на Брендо на 6 години затвор, която впоследствие беше потвърдена от ВКС.

Докато вървеше процесът му в България, Банев беше предаден на италинските власти за началото на делото му там. Впоследствие те отказваха да го пуснат обратно в София, където пък беше постъпило искане за екстрадицията му в Румъния. В крайна сметка Банев беше временно върнат от Италия, за да присъства на процеса си в България и така успя да изчезне.

През юли 2013 г. съдът в Милано за първи път осъди Брендо на 20 години затвор. През септември 2015 г. Касационният съд в Италия отмени присъдата и я върна за доразглеждане в Апелативния съд в Милано. На 23 март 2016 г. той обаче потвърди първото решение. През март 2017 г. Банев обжалва, но 20-годишната му присъда окончателно беше потвърдена от третата инстанция на 8 юни същата година.

Междувременно през юни 2016 г. българинът получи 14 години затвор от съда в Букурещ по обвинение, че е организирал внасянето на над 51 килограма кокаин на територията на Румъния. Година по-късно Апелативният съд в румънската столица намали наказанието му на 10 години и половина.

За последно името на Брендо беше споменато в медиите в края на 2020 г. Тогава офисът на главния прокурор на Швейцария обяви края на 12-годишно разследване за пране на пари от наркотрафик с участието на българската мафия. Обвинения бяха повдигнати на банката Credit Suisse, бивш неин мениджър и още няколко заподозрени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG