Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще спестим и пари на хазната, и времето на хората". Радев обяви избори 2 в 1


По-рано тази седмица Радев проведе среща с членовете на ЦИК, на която председателката ѝ Камелия Нейкова заяви, че комисията има техническа възможност да обезпечи избори 2 в 1
По-рано тази седмица Радев проведе среща с членовете на ЦИК, на която председателката ѝ Камелия Нейкова заяви, че комисията има техническа възможност да обезпечи избори 2 в 1

Третите поредни парламентарни избори през тази година ще се проведат едновременно с президентския вот на 14 ноември. Това обяви в събота държавният глава Румен Радев по време на посещение в Плевен.

„По този начин ще спестим и пари на хазната, и времето на хората най-вече. Явно е, че двете кампании за Народно събрание и за президент и вицепрезидент ще текат едновременно и ще се слеят“, заяви Радев, цитиран от „Фокус“.

На 2 септември Народното събрание насрочи редовните избори за президент също за 14 ноември. Радев обяви още в началото на годината, че ще се кандидатира за втори мандат.

„Аз съм убеден привърженик на надпартийното съгласие и ще разчитам на подкрепата на всички почтени българи около големите цели – борбата срещу бедността и беззаконието за свободна и просперираща България“, добави той с уточнението, че ще разпусне Народното събрание „максимално бързо“.

Засега Румен Радев е единственият официален кандидат в президентската надпревара. До момента само от БСП и „Има такъв народ“ са заявили, че ще го подкрепят за втори мандат, вместо да издигат друга номинация за поста.

Парламентарните избори на 14 ноември ще бъдат третите за тази година след гласуването на 4 април и 11 юли. На първия вот ГЕРБ бяха на първо място, следвани от „Има такъв народ“, но през лятото местата им се размениха с минимална разлика. Народното събрание обаче така и не успя да сформира кабинет и така се стигна до нови предсрочни избори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG