Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският съд задържа журналист заради публикация за Навални във Фейсбук


Игор Хорошилов
Игор Хорошилов

Съдът в южния руски град Ростов на Дон разпореди 10-дневен арест на журналист заради негова публикация във Фейсбук за излежаващия ефективна присъда критик на Кремъл Алексей Навални.

Игор Хорошилов, който също е член на местната избирателна комисия, беше задържан на 10 септември по време на път за работа и обвинен в публично разпространение на символите на екстремистка организация.

Причината е публикуван от него коментар в социалната мрежа по повод мобилното приложение на Навални, наречено „Умно гласуане“.

Той призова привържениците си да го използват на предстоящите този месец парламентарни избори, за да изчислят кои кандидати имат най-големи шансове да победят номинираните от управляващата партия „Единна Русия“.

Адвокатът на задържания журналист Феликс Беркович коментира, че съдебното разпореждане на практика ще отстрани Хорошилов от избирателната комисия до края на вота, въпреки че той има имунитет като неин член. По думите на юриста арестът на клиента му е "поръчан" от властите.

По-рано тази година Русия обяви Фондацията за борба с корупцията на Навални за екстремистка организация, което според критиците на Кремъл е опит за премахване на опозицията в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG