Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не пипай дрехите ми". Накити и шевици по пъстрата рокля, а не бурка


Афганистански жени споделят в социалните мрежи снимки на традиционни афганистански дрехи.
Афганистански жени споделят в социалните мрежи снимки на традиционни афганистански дрехи.

Традиционните дрехи на Афганистан нямат нищо общо с онова униформено покривало, под което талибаните искат да скрият жените. Разбираме го от една нова кампания, подета в социалните мрежи от самите афганистански жени.

Те използват хаштага #DoNotTouchMyClothes („Не пипай дрехите ми“) и #AfghanistanCulture („Афганистанска култура“), за да публикуват снимки на традиционни афганистански облекла.

Това не са снимки от модно ревю, а политически протест. Той идва дни след като талибаните обявиха, че въвеждат задължително облекло за жените, посещаващи университети.

Според новите правила всички студентки, преподавателки и жени от непедагогическия персонал трябва да носят абая – дреха, която покрива цялото тяло, и никаб – воал, закриващ по-голямата част от лицето с оставен тесен процеп за очите.

Дрехите също така трябва да бъдат черни на цвят, а жените трябва да носят и ръкавици, за да е сигурно, че ръцете им са покрити.

Това изискване няма почва в традициите на Афганистан, казват в отговор жените. Обичайните облекла на страната са цветни, съчетават най-ярките възможни багри, често пъти са бродирани със златни конци или обрамчени с пищни шевици, допълнени са с обемни накити.

"Ето я афганистанската култура. [На снимката] нося традиционна афганистанска рокля", написа под публикацията си в Туитър доктор Бахар Джалали, бивша преподавателка в Американския университет в Кабул, която първа започна кампанията в социалните мрежи.

Пред Би Би Си Джалали казва, че е започнала кампанията, защото "едно от най-големите ми притеснения е, че идентичността на Афганистан е под заплаха".

Тя призова всички афганистанки да се включат в кампанията и да споделят свои снимки, за да покажат заедно "истинското лице на Афганистан".

"Исках да кажа на света, че дрехите, които виждат в медиите, не представляват нашата култура, това не е нашата идентичност", каза Джалали.

Студентки слушат реч в подкрепа на талибаните в университет в Кабул, 11 септември 2021.
Студентки слушат реч в подкрепа на талибаните в университет в Кабул, 11 септември 2021.

През последните два дни примерът ѝ беше последван от стотици други жени.

В социалните мрежи те публикуват свои снимки с традиционни афганистански дрехи от различни части на страната. Стилът и орнаментите са различни, но общото между всички модели е яркостта на цветовете.

"Това е нашето автентично афганистанско облекло. Афганистанските жени носят толкова цветни и скромни дрехи", написа Спожмай Масид под снимката си в Туитър.

"Черната бурка никога не е била част от афганистанската култура", добавя тя.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG