Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ, Великобритания и Австралия договориха военно сътрудничество, което разгневи Китай


Пактът ще даде възможност на Австралия да започне развитието на собствена програма за ядрени подводници
Пактът ще даде възможност на Австралия да започне развитието на собствена програма за ядрени подводници

САЩ, Великобритания и Австралия обявиха подписването на пакт в сферата на отбраната, който ще се фокусира в региона на Тихия и Индийския океан, съобщиха световните медии. Договорът ще включва обмен на военни технологии и ще позволи на австралийския флот да започне да изгражда атомни подводници.

Пактът, който ще носи името АУКУС, ще позволи сътрудничество и по отношение на изкуствения интелект, киберзащита и подобрения в отделните флотове.

По време на церемонията по обявяването на пакта нито един от лидерите на страните – Джо Байдън, Борис Джонсън и Скот Морисън не спомена изрично, че той цели противопоставяне срещу Китай. Трите държави обаче са в обтегнати отношения с Пекин по редица въпроси като човешките права, търговията, кибератаките и статута на Хонконг. Китай продължава и военния си натиск срещу Тайван в оспорваните води на Южнокитайско море.

Очаквано Китай реагира остро на новината за новия пакт за отбрана. Посолството на страната във Вашингтон излезе с позиция, че трите държави не би трябвало да формират организации, „които нарушават интересите на трети страни“.

„Те трябва да се откажат от идеологическите предразсъдъци и манталитета, останал от Студената война“, се казва още в позицията.

Сключеното споразумение означава също, че евентуалната сделка за доставка на подводници за Австралия от страна на Франция на стойност 40 млрд. долара ще бъде отменена.

В средата на юни по време на срещата на върха на НАТО Китай беше определен като новата заплаха по отношение на сигурността за страните от алианса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG