Връзки за достъпност

Извънредни новини

Google и Apple, с които Кремъл воюва, за да печели избори


Московската полиция задържа участник в демонстрация, който носи плакат с надпис "Умно гласуване", 14 август 2021 г.
Московската полиция задържа участник в демонстрация, който носи плакат с надпис "Умно гласуване", 14 август 2021 г.

В Русия уж има избори, а борбата не е между партии. Битката е между Кремъл и най-големите търсачки в интернет. Ако влезете в руските сайтове, ще видите водещи заглавия с думи като Google или Яндекс в тях, с термини като „приложение“ и „функция“, имена на корпорации като Apple.

Причината, разбира се, са изборите. Големите интернет компании дават достъп до един списък, в който има 225 имена. Това са хора, смятани за неподвластни на Кремъл, но допуснати до изборите. Призивът в началото на този списък гласи: „Намерете своя кандидат срещу "Единна Русия".

Публикацията е от 15 септември, а на 17 започнаха изборите за руския парламент. Те са първите в историята, които ще траят 3 дни – до неделя вечер. Отново ще ги спечели партията на Путин „Единна Русия“, но списъкът, плъзнал из мрежата, може да намали процента, с който победата да бъде удържана. Руските власти стигнаха и до заплахи към Google и Apple в искането си да бъде спрян достъпът на руснаци до този документ.

„Умното гласуване“

Списъкът с имената е част от инициатива, наречена „Умно гласуване“. Идеята е руснаците да гласуват не за свой мечтан депутат, а за когото и да било, който не се смята за обвързан с партията на Путин. Затова в списъка присъстват кандидати от буквално всякакви формации – комунисти, ултранационалисти, демократи, независими.

Идеята принадлежи на Алексей Навални – най-известният критик на Путин, който през август 2020 беше отровен с Новичок на руска територия, излекуван в Германия, а после арестуван веднага, щом се прибра в страната си.

В момента Навални е в руски трудов лагер, хората от екипа му – арестувани, осъдени или принудени да напуснат страната, а организациите му – обявени за екстремистки.

Етикетът „екстремисти“ не само попречи на хората на Навални да се кандидатират за изборите, но и доведе до забрана на всякакви форми на одобрение на техните действия. Могат да бъдат преследвани включително и тези, които са харесали постове на „екстремистите“ в социалните мрежи.

Макар и в лагер, Навални призоваваше избирателите да гласуват, водени от принципа на „умното гласуване“. Дълго време това беше теоретичен призив, но на 15 септември дойде и списъкът с 225 конкретни имена.

Как се спира нещо в интернет – стъпка по стъпка

Списъкът е публикуван на всички възможни интернет платформи и е на челните места по търсене в Яндекс и Google за потребители от Русия.

В края на юни руският медиен регулатор Роскомнадзор (РКН) се обърна към appspot.com, който е собственост на Google, с искане да спре поддръжката на сайта „Умно гласуване“. Искането беше аргументирано с това, че на сайта има лични данни на руски граждани. Искането не доведе до нищо.

В края на юли РКН блокира над 40 сайта, свързани с Навални, за потребители от Русия. Аргументът беше, че сайтовете са екстремистки. Но сайтът на „Умното гласуване“ остана, защото спирането му се оказа по-трудно технически.

В очакване цензурата да овладее техническата трудност, щабовете на Навални създадоха свои приложения за Android и iPhone. Те призоваха хората да се регистрират и на сайта, като оставят своя имейл. Последното би помогнало да се изпратят имената на кандидатите за депутати по пощата и така да се заобиколи евентуалното блокиране. Хората бяха посъветвани да си направят адрес в пощенски сървър извън Русия.

През август имената на абонатите на Навални изтекоха в мрежата и бяха публикувани с открит достъп в социалната мрежа Телеграм. Оказа се, че сред тях има много държавни чиновници и служители на най-големите руски корпорации. Цялото начинание изглеждаше дискредитирано, защото изложи на риск избирателите. Полицията започна да обикаля абонатите и да ги кара да пишат жалби срещу Навални.

Пак през август РКН поиска от Apple и Google да премахнат приложението „Навални“, в което има функция „Умно гласуване“. Това беше аргументирано като борба с екстремизма, но не доведе до нищо.

В края на август РКН започна да спира достъпа до приложението „Навални“ в някои райони на Русия.

В началото на септември руски съд задължи компаниите Яндекс и Google да спрат достъпа до резултати при търсене на „умно гласуване“. Оказа се, че през юли тази година изразът, както и логото, което е сходно с кампанията на Навални, са били патентовани от търговец на вълна от Дагестан. Патентът е бил издаден за по-малко от месец, макар че обичайният срок за това е от 6 до 18 месеца. Търговецът веднага е подал жалба срещу незаконното използване на израза и логото, а съдът е успял да разгледа случая за 3 седмици.

Пак в началото на септември РКН отново поиска от Google и Apple да премахнат приложението „Навални“, съдържащо функцията „Умно гласуване“. Този път двете компании бяха заплашени с наказания за „намеса в изборите“.

Пак в началото на септември РКН успя да открие техническия път за блокирането на сайта на „Умното гласуване“ в appspot.com. Компанията Google отговори с инструкции към потребителите как да преодоляват затруднения достъп. Но Яндекс извади сайта на Навални от търсачката си.

На 15 септември вечерта, малко след като списъкът с кандидати в „Умното гласуване“ беше публикуван в платформата Google.docs, руските доставчици на интернет услуги спряха за няколко часа достъпа до нея.

На 16 септември много от кандидатите, чиито имена се оказаха в списъка на Навални и за които той агитираше, излязоха с декларации, в които се разграничаваха от подкрепата за тях самите и уверяваха, че нямат нищо общо с „екстремистки“ организации. Някои направиха обратното – благодариха за подкрепата.

А на 17 септември започнаха тридневните избори в Русия, чийто победител е предизвестен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG