Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първо място за ГЕРБ и срив на ИТН. Две агенции прогнозират изборите


След като партията на Слави Трифонов стана първа политическа сила на парламентарните избори през юли, сега социолозите прогнозират, че ГЕРБ ще си възвърне позициите.
След като партията на Слави Трифонов стана първа политическа сила на парламентарните избори през юли, сега социолозите прогнозират, че ГЕРБ ще си възвърне позициите.

ГЕРБ отново става първа политическа сила, а „Има такъв народ“ (ИТН) бележи сериозен срив, който може да стигне дори до четвъртото място. Това показват две социалогически проучвания, направени през септември и представени в петък. Едното е на Гакъп интернешънъл, а другото – на Алфа Рисърч.

Според представените данни на първата агенция към настоящия момент коалицията ГЕРБ-СДС събира подкрепа от 22,5% от избирателите, БСП – 16,1%, ДБ – 15,8%, ИТН – 15,5%, ДПС – 11,9%, а „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ) – 4,8%. Най-близо под 4-процентната бариера за влизане в парламента Галъп интернешънъл нарежда „Възраждане“ с 3,1% и ВМРО с 2,4%.

От агенцията уточняват, че изследването е проведено между 2 и 10 септември и в него са участвали 1007 пълнолетни. Тъй като новият политически проект на доскорошните служебни министри Кирил Петков и Асен Василев беше обявен преди ден, Галъп интернешънъл не е имало как да провери нагласите към него.

Оттам обаче допълват, че двамата бивши министри са „сред политическите фигури у нас с най-бързо растящ личен рейтинг“.

„При цялата условност на отчитането на лично доверие, при [Бойко] Борисов, например, то е 15,1% (което е исторически минимум за него), докато при Кирил Петков през този месец е 33,8%, което го нарежда сред първите в класацията на най-харесваните политици, оглавявана от Румен Радев (с лично доверие от 65,5% през този месец)“, посочват от социологическата агенция.

Според последните ѝ данни 47,1% от анкетираните декларират, че със сигурност ще гласуват на предстоящите на 14 ноември избори 2 в 1. Други 23,8% вероятно биха гласували, но все още не са решили със сигурност. От Галъп интернешънъл правят извод, че правото си на глас вероятно ще упражнят над 3 милиона българи като изследването на включва гласовете от чужбина.

Алфа Рисърч прогнозира втори резултат за ИТН, макар и отчитайки срив в резултата на партията на Слави Трифонов от над 7% в сравнение с подкрепата ѝ, отчетена на вота на 11 юли. Според това изследване ГЕРБ-СДС получава 21,1% от гласовете, ИТН – 16,9%, БСП – 16.5%, ДБ – 13,2%, ДПС – 9,6%, а ИБГНИ – 4,1%. Това проучване също сочи „Възраждане“ като партията, която ще остане най-близо под чертата за влизане в парламента с 3,5% от гласовете.

Това изследване също не включва нагласите на избирателите за новообявения проект на Кирил Петков и Асен Василев. Въпреки това агенцията прогнозира, че двамата могат да получат около 8-9% от твърдо решилите да упражнят правото си на вот, съобщи „Дневник“.

Алфа Рисърч отчита, че непосредствено преди разпускането на парламента 51,7% от пълнолетните граждани декларират готовност да участват в следващите парламентарни избори, а 55,4% – в президентските. В това изследване са взели участие 1017 пълнолетни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG