Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да "облечеш" Триумфалната арка. Сбъдването на "една луда мечта"

Опаковането на Триумфалната арка беше една от мечтите на Христо Явашев - Кристо и съпругата му Жан-Клод. Тя беше сбъдната малко повече от година след смъртта на Кристо и 12 години след смъртта на Жан-Клод. Шест милиона души посетиха опакованата Триумфална арка между 18 септември и 3 октомври. На откриването присъстваше и френският президент Еманюел Макрон.

Припомнете си тази галерия със снимки на опакованата Триумфална арка.

"Това е осъществяване на една 60-годишна мечта, на една луда сбъдната мечта", каза президентът на Франция Еманюел Макрон по време на откриването на инсталацията.

Арката е "облечена" с 25 000 квадратни метра рециклируем полипропилен в сребристо синьо и 3 км червено въже.

Кристо и Жан-Клод са родени на една и съща дата. Срещат се в Париж в края на 50-те години на XX век, а три години по-късно, през 1961 г., започват да се занимават с изкуство за обществени пространства. Един от проектите им е да опаковат сграда. Още след пристигането си в Париж, Кристо наема малка стая близо до Триумфалната арка и оттогава е запленен от военния паметник.

През 1962 г. прави фотомонтаж на опакованата Арка, а през 1988 г. - колаж. Всъщност най-трудната задача се оказва получаването на разрешение. Сега проектът е реализиран с помощта на племенника на Кристо - Владимир Явашев. С него изкуството на Кристо и Жан-Клод продължава да живее и след смъртта им.

През 1964 г. двамата се местят в Ню Йорк. Дотогава са опаковали консервни кутии, Фолксваген "Костенурка", гола жена, правили са Желязната завеса от варели в Париж. През 1968 г. опаковат фонтан и средновекованата кула в италианското градче Сполето. Опаковат и Кунстхале в Берн, Музея за съвременно изкуство в Чикаго, 2,4 км от австралийското крайбрежие, паметници, Римската стена в Рим.

Идеята за опаковането на Райхстага в Берлин се ражда през 1971 г., но е реализирана през 1995 г. Последната им идея за опаковане е през 1975 г. Тя е за най-стария мост в Париж - Пон ньоф. Реализирана е през 1985 г.

"Вратите" е последният проект, който Кристо и Жан-Клод успяват да осъществят заедно, преди тя да си отиде през 2009 г. След това с екипа си той прави "Плаващите кейове" в езерото Изео и Лондонската Мастаба.

16x9 Image

Свободна Европа

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG