Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нямах чувство за вина". Джоузеф Пистоне, който изобличи мафията в Ню Йорк


Джоузеф Пистоне
Джоузеф Пистоне

Една сутрин в края на 70-те, някъде в Ню Йорк Доминик "Сони Блек" Наполитано отива до близката пекарна, взима две кафета и бейгъли и се връща у дома. Там закусва на дивана със свой приятел, докато по телевизията върви детско предаване.

По това време Наполитано е от активните босове на фамилията Бонано, позната като най-бруталната от петте мафиотски фамилии в Ню Йорк. И дори не предполага, че човекът, седнал на неговия диван, е агент на ФБР под прикритие.

Джоузеф Пистоне, който в петък празнува 82-рия си рожден ден, разказва този наглед невинен спомен пред Valuetainment. Пистоне е пионер в дългосрочната работа под прикритие, а благодарение на него днес има стотици повдигнати обвинения и присъди на членове на мафията.

Агентът, роден през 1939 г. и израснал в Ню Джързи, е със сицилиански корени, което му помага да спечели доверието на италиано-американските мафиоти. Постъпва на рабта във ФБР, когато е на 30 години, и първоначално разкрива кражби на автомобили.

По-късно, през 1976 г., той се внедрява във фамилията Бонано със самоличността на дребен крадец на бижута - Дони Браско. За целта Пистоне преминава специално обучение по гемология (наука, която разглежда основните характеристики на скъпоценните камъни - бел.ред.).

Пистоне по времето, когато се представя със самоличността на Дони Браско
Пистоне по времето, когато се представя със самоличността на Дони Браско

Наполитано и неговите подчинени постепенно започват да обучават Дони Браско, босът дори се подготвя да го направи "посветен". Целта е след това Браско да убие друг мафиот - Антъни "Бруно" Инделикато, който успява да избегне наказанието си по-рано.

Първоначално е замислено операцията на Пистоне да трае няколко месеца. Той обаче успява да се задържи във фамилията близо пет години, докато през 1981 г. ФБР не преценява, че ситуацията е станала твърде опасна и изтегля агента преди да се е "посветил". Въпреки че Пистоне иска да остане дори по-дълго в ролята си, той никога не забравя защо е там.

"Добрият агент под прикритие остава възможно най-близо до истината, до личността и ценностите си", казва той пред Ню Йорк Таймс и добавя: "Нямах чувство за вина. През цялто време, докато траеше операцията, знаех, че е просто работа."

По време на работата си той издава много тайни на Бонано. Фамилията едва успява да оцелее, а Наполитано е убит за това, че е допуснал таен агент.

Историята е екранизирана във филма "Дони Браско" с Джони Деп и Ал Пачино, а самият Пистоне я описва и в книгата си "Дони Браско: моят живот под прикритие в мафията", издадена през 1988 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG