Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първокурсник застреля 6 души и рани още 28 в университет в Перм


Студентите бяха евакуирани от сградите на университета.

Въоръжен мъж е открил стрелба в университет в руския град Перм. Убити са 6 души, а 28 са ранени, съобщава Радио Свобода. Първоначалните официални съобщения бяха за 8 жертви.

Около 11 часа в понеделник мъж с военна униформа и автомат в ръцете е открил стрелба в университетския комплекс. След това е влязъл в осми корпус на висшето учебно заведение.

В социалните мрежи се разпространяват кадри, които показват как хора скачат от прозорците на сградата, за да се спасят. Разпространява се и призив към останалите в сградата - да се скрият и да останат вътре.

Министерството на вътрешните работи потвърди, че стрелецът е задържан. Установена е неговата самоличност - той е студент от университета, първа година право. При задържането си той е оказал съпротива и е бил ранен.

Някои медии съобщиха, че той е бил убит. По-късно и властите потвърдиха за смъртта му, която е настъпила в резултат на раняването му с огнестрелно оръжие.

Въоръженият мъж е бил сниман от студенти преди да влезе в университета в Перм.
Въоръженият мъж е бил сниман от студенти преди да влезе в университета в Перм.

Губернаторът на Пермския край Дмитрий Махонин е цитиран да казва, че е ликвидиран "един от нападателите". Все още не е потвърдено дали нападателят не е бил сам.

Изданието 59.ru е открило в социалната мрежа ВКонтакте предполагаемия извършител. Той се казва Тимур Бекмансуров, на 18 години. В мрежата той е разказал как е получил разрешение за оръжие.

Депутатът от Държавната дума Александър Хинщейн потвърди, че стрелецът е Тимур Бекмансуров. Той е учил първа година в Юридическия факултет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG