Връзки за достъпност

Извънредни новини

Pfizer обяви, че ваксината срещу COVID-19 е безопасна и за деца над 5 години


Ваксината трябва да бъде прилагана с по-малка доза при децата.
Ваксината трябва да бъде прилагана с по-малка доза при децата.

Компанията Pfizer обяви, че нейната ваксина срещу COVID-19 е безопасна за деца от 5 до 11 години и ще кандидатства "спешно" за одобрение от регулаторите.

Производителите на ваксината Pfizer и BioNTech съобщиха, че клиничните им тестове са показали, че ваксината е "сигурна и се приема добре", както и че произвежда "надеждна" имунна защита сред малките деца.

Двете компании съобщиха в понеделник, че ваксината трябва да бъде прилагана с по-малка доза при деца. Досега препаратът има одобрение за употреба на лица над 12 години в Съединените щати и Европейския съюз, включително и в България.

"Резултатите от тестовете дават здрава основа за одобрение на ваксината за деца от 5 до 11 години", каза Албърт Бурла, изпълнителен директор на Pfizer.

Компанията ще кандидатства първо пред Федералната агенция по лекарствата за одобрение за употреба на територията на САЩ. По-късно такова искане ще бъде отправено и към Европейската агенция по лекарствата.

По време на тестовете, деца от 5 до 11 години са получили по 10 микрограма от ваксината, което е една трета от дозата за лицата над 12 години.

Резултатите от тестовете при съвсем малки деца, от 6 месеца до 5 години, се очакват преди края на годината.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG