Връзки за достъпност

Извънредни новини

"България остава последователна". Еврокомисарят по разширяване посети София


Оливер Верхаи (вляво) и Светлан Стоев
Оливер Верхаи (вляво) и Светлан Стоев

Служебният външен министър Светлан Стоев се срещна във вторник с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Верхаи и изрази пред него принципната подкрепа на България за европейската интеграция на Западните Балкани, включително Северна Македония.

„България остава последователна в подкрепата си за европейския път на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония. Водени от тази позиция, инвестирахме сериозни усилия за поддържане на открит и пълноценен диалог с нашите съседи и връщане на доверието в отношенията помежду ни“, е заявил министърът, цитиран от пресцентъра на МВнР.

По думите на Стоев София се нуждае от конкретни действия и гаранции за трайното изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., за да подкрепи началото на присъединителни преговори на Скопие с Брюксел.

Служебният министър на външните работи е подчертал, че България очаква Северна Македония „да прояви политическа воля за преодоляване на различията“ и „остава активно ангажирана в търсенето на възможности за разрешаване на отворените въпроси“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG