Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алесандро Барберо, който описа живота на Данте 7 века по-късно


Алесандро Барберо. Снимката е архивна.
Алесандро Барберо. Снимката е архивна.

За нея казват, че се чете като роман, пълен с интриги. Че не можеш да я оставиш, докато не стигнеш до края. Но всъщност става дума за документална книга, посветена на живота на Данте Алигиери.

През септември се навършиха 7 века от смъртта на Данте. Книгата, излязла преди месеци в Италия, вече е преведена или се превежда в момента на 11 езика.

Тя е писана от Алесандро Барберо, един от най-превежданите историци в страната. За разлика от много други свои колеги, Барберо твърди, че гледа на работата си като на умение от драматургично естество - не е важно какво в историята си открил, ако не успееш да завладееш читателя с начина, по който го разказваш, казва той в едно интервю.

В "Данте" Барберо описва не просто писателя, но и живота му в средновековното общество. Пише за брака му, за ролята на парите в ежедневието му, за бита, в който живее, за ритъма и вида на градовете по същото време, за всяка публична проява на поета и мястото ѝ в съответната епоха. Накрая се получава разказ за времето, а не просто за автора на "Божествена комедия".

Барберо спори и с фактите, излизали за живота на Данте в последните 7 века. Оборва не само тях, но и интерпретацията, която обикновено им е давана - най-често заради факта, че личността му е била често разглеждана извън контекста на времето.

Алесандро Барберо е роден в Торино през 1959 г., където по-късно завършва медиевистика. През 1984 г. става изследовател към Римския университет Тор Вергата и се специализира едновременно във военна история и история на средновековието. Защитава докрантурата си по история във Висшето училище в Пиза.

От 1998 г. до днес името му се асоциира с Университета на Източен Пиемонт, където е професор по история.

Извън академичната дейност той заема важно място в популяризирането на средновековието. Той е консултант на телевизия RAI по историческите обреди и костюми, пише статии за La Stampa и е член на редколегията на специализираното издание за история Storica.

Влиза в състава на няколко журита, които присъждат награди за исторически изследвания. Тоест днес той връчва някои от наградите, които сам е получавал по-рано.

Основните му трудове са за разпада на Римската империя, за ролята на Карл Велики, за битката при Ватерло.

Многобройните му изследвания не остават затворени в книга. Той ги превръща в лекции със свободен достъп в Ютюб, записва ги като аудиокниги, пише сценарии за филми.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG