Връзки за достъпност

Извънредни новини

България евакуира служител на българското посолство от Кабул


Пътници се качват на самолет на летището в Кабул. Снимката е илюстративна.

България е евакуирала от Афганистан дългогодишния местен служител - административен секретар на посолството на Република България в Кабул Амруддин Хакшенас, и неговото 15-членно семейство. За това съобщава министерството на външните работи.

Той е първият афганистански гражданин, за чието изтегляне България помогна по линия на приетото на 26 август 2021 г. решение на Министерския съвет за приемане на общо до 70 афганистански граждани и техните семейства. Условието е те да са работили към посолството на страната или били в служебни отношения с ЕС, НАТО или със структурите на ЕС и НАТО в Афганистан.

Амруддин Хакшенас е назначен в дипломатическата ни мисия в Кабул през 1981 г. Благодарение на неговите усилия имотът на българската държава в Кабул е опазен по време на критични моменти от развитието на Афганистан през последните 30 години. По тази причина през 2003 г. той е награден и с най-високото отличие на МВнР за чуждестранни граждани - "Златна лаврова клонка".

Изтеглянето на Амруддин Хакшенас и семейството му беше организирано от ситуационния център на МВнР, като в него участваха редица структурни звена във ведомството и дипломатически представителства на България в чужбина, включително посолството на България в Пакистан и задграничните представителства в Брюксел, както и международни партньори и съюзници на страната.

Какво промениха талибаните, след като взеха властта
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG