Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ няма да излъчи кандидат за президент "до последния ден", за да го защити от атаки


Бойко Борисов участваше в конференцията на ГЕРБ-Жени в неделя.
Бойко Борисов участваше в конференцията на ГЕРБ-Жени в неделя.

ГЕРБ няма да обяви кой ще е кандидатът на партията за президент до последния ден. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя по време на конференция на Жени-ГЕРБ, на която се избираше новото ръководство на тази структура.

Според Борисов така кандидатът за президент ще бъде защитен от атаки. Той даде пример, че когато в публичното пространство се е завъртяло името на проф. Асен Балтов като номинация на ГЕРБ е последвало уволнението му от "Пирогов".

В неделя сутрин ГЕРБ-СДС внесе в Централната избирателна комисия (ЦИК) документи за регистрация на коалицията в двата предстоящи избора - за президент и вицепрезидент, и за Народно събрание.

Документите бяха внесени от председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 46-oто Народно събрание Десислава Атанасова, председателя на СДС Румен Христов, председателя на МГЕРБ Георг Георгиев и административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

"Днес внесохме всички необходими документи, както и всички необходими подписи. Събрали сме 27 хиляди подписа - и за двете кампании - и за изборите за Народно събрание, и за президент и вицепрезидент", каза Атанасова пред журналисти.

Днес приключват номинациите в структурите на партията за двата вида избори, след което от партията ще могат да съобщят имената на кандидатите си.

"Имената не са единственото важно нещо, защото трябва да говорим за изборния процес и защо се стигна дотук, как политическите партии, които спечелиха доверието на хората, не могат да носят отговорност, и българите ще бъдат принудени за пореден път да бъдат на избори и да избират неясно от какво“, каза още Атанасова.

Тя отново обвини президента Румен Радев, че е виновен за политическата криза в страната.

„Трябва да говорим за проекциите на един политически инженер, и това е президентът Румен Радев. Защото хаосът, до който достигна цялата ни политическа система, се дължи именно на разбъркването, което той направи", каза Атанасова.

Заявката на ГЕРБ-СДС е да станат първа политическа сила на изборите през ноември, когато ще се гласува в един ден и за президент и вицепрезидент и за парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG