Връзки за достъпност

Извънредни новини

Символът на жените и на чернокожите в спорта. Серина Уилямс на 40


Серина Уилямс
Серина Уилямс

Тя може да запрати една топка надалече с над 205 километра в час, но ще остане в историята с две други постижения - че е печелила титли в продължение на 4 десетилетия и е символ на женското движение и тъмнокожите спортисти.

В неделя Серина Уилямс навърши 40 години. Тя е най-възрастната тенисистка в историята на WTA, оглавявала световната ранглиста.

За малко, и светът да няма такъв шампион. Уилямс е била на десет години, когато баща й я спира от школата по тенис - не само за да не изостава в училище, но и заради расистките забележки на родителите на други деца. По това време Серина вече е била номер едно сред тенисистите във Флорида до 10-годишна възраст.

Тя е на 14, когато баща й поема изцяло треньорските функции.

Днес, когато е на 40, Серина Уилямс е горещ поддръжник на правата на жените и на движението "Животът на чернокожите има значение".

Тя е родена на 26 септември 1981 в щата Мичиган в семейството на хора с много бракове и деца. Родителите създават двама шампиони - Серина и по-голямата й сестра Винъс, която 5 пъти печели турнира Уимбълдън.

Серина Уилямс не винаги е била шампионка. На 14 тя губи в първия си турнир при професионалистите, на който се явява, после губи пак. Но две години по-късно вече е на 99-о място в ранглистата. Минава още една година и тя е вече на 20-о място на сингъл.

На 18 години тя побеждава тогавашната № 1 в женския тенис - германката Щефи Граф, става девета в световната ранглиста на сингъл и приключва годината като четвърта в света. През 2021 г. тя е втората тенисистка в историята с най-много титли от турнири на Големия шлем и най-успешната жена в тениса за последните 20 години.

Печелила е след емболия на белите дробове, тромбоза, депресия или контузия. Печелила е титла, докато е бременна в третия месец, а после и година след раждането на дъщеря си. Твърди, че в името на дъщеря си се застъпва за потърпевшите при всяко нарушение на човешките права и на правата на жените - за да не си мисли тя един ден, че майка й е била свидетел на нещо нередно и просто е премълчала.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG