Връзки за достъпност

Извънредни новини

130 хил. от работещите бедни българи нямат пари за отопление


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Над 40% от работещите бедни българи нямат пари, за да отопляват домовете си. Това сочи анализ на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП), базиран на данни на Евростат.

Най-висок процент на работещите бедни, които не могат да си позволят отопление, е регистриран в Кипър с 45.6%, а веднага след това се нарежда България с 42.8%, следвана от Литва с 34.5% и Португалия с 30.5%. Според анализа общият брой на засегнатите от проблема българи е 129 990 души.

„В Европа има милиони нископлатени работници, които трябва да избират между това да отопляват дома си, да хранят добре семейството си или да плащат наема, въпреки че работят на пълен работен ден. Това е неприемливо и отхвърля целия смисъл на минималната работна заплата“, каза заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

Според ЕКП заради ниските нива на доходите близо три милиона души в Европейския съюз не могат да си позволят отопление за домовете, въпреки че работят. Общо 15% от работещите в страните членки няма да могат да си позволят отопление по време на предстоящата зима.

Ситуацията може да се влоши допълнително заради поскъпването на електричеството и газа в последните седмици. Заедно с това, заради нарасналото търсене, в България се повишават и цените на дървата и пелетите, които се очаква да се използват за алтернатива на електричеството в студените месеци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG