Връзки за достъпност

Извънредни новини

Не е трябвало парламентът да налага забрани на кабинета "Борисов", реши съдът


Бойко Борисов. Снимката е архивна.

Недопустимо е с решение на Народното събрание да се налагат забрани върху правомощията на останалите власти, реши във вторник Конституционният съд.

Институцията разгледа решение на Народното събрание от 21 април тази година, с което беше наложен мораториум върху част от действията на правителството. Тогава управляваше третият кабинет на Бойко Борисов. Току-що сформираното 45-о Народно събрание му забрани да извършва сделки и назначения.

Мораториумът отпадна, след като президентът Румен Радев назначи служебно правителство. Това стана, след като партиите, избрани в парламента, не успяха да съставят редовен кабинет.

Взимането на важни решения не е сфера, която е резервирана само за Народното събрание, казват съдиите в решението си. Те напомнят, че макар в една парламентарна държава кабинетите да се отчитат пред парламента, това не превръща правителството в подчинена власт.

Съдиите смятат, че изпълнителната власт е също толкова независима и самостоятелна, колкото и законодателната, поради което Народното събрание не може със свое решение да пречи на пълноценното осъществяване на оперативни управленски функции от страна на Министерския съвет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG