Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията блокира офис на руските комунисти часове преди те да оспорят изборите


На 25 септември руските комунисти протестираха срещу резултатите от парламентарните избори, които смятат за фалшифицирани. Протестът не беше разрешен от властите.

Полицията в Москва блокира достъпа до офис на комунистическата партия (КПРФ), предаде телевизия Дождь (Дъжд). В сградата се намират кабинетите на юридическия отдел на партията.

Новината идва в деня, в който КПРФ се готвеше да подаде жалба в съда за отмяна на изборните резултати, получени чрез електронно гласуване. Крайният срок за внасяне на документите е сряда, 29 септември, твърдят юристите на партията. Те смятат, че достъпът им до офиса е спрян именно за да им попречи да подадат жалбата си.

В изборите за парламент, проведени между 17 и 19 септември бяха регистрирани многобройни нарушения, а гласовете, подадени по пътя на електронното дистанционно гласуване, бяха обявени ден по-късно, като показаха 78 000 избиратели в повече от регистрираните.

Демократи, националисти и комунисти, които представляват опозицията, обявиха изборните резултати за фалшифицирани.

КПРФ е втора политическа сила в Русия, след партията на Путин "Единна Русия". В парламентарните избори, проведени между 17 и 19 септември, тя получи близо 19% от гласовете. Въпреки факта, че партията възхвалява комунистическата диктатура и нейните създатели Ленин и Сталин, тя е възприемана като опозиционна на Кремъл.

Най-известният критик на Путин Алексей Навални препоръча на руснаците да гласуват включително и за кандидати на КПРФ, след като много демократи не бяха допуснати до участие в изборите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG