Връзки за достъпност

Извънредни новини

ИТН се дистанцира от случая с плагиатството на свой кандидат за министър


Петър Илиев в студиото на Нова телевизия. Снимката е архивна.
Петър Илиев в студиото на Нова телевизия. Снимката е архивна.

"Има такъв народ" (ИТН) се дистанцира от случая с плагиатство, извършено от неин кандидат за министър. Това става ясно от коментари на лидерите на ИТН за медиите, направени ден след официалното потвърждение, че кандидатът е преписвал от академичен труд на своя колега.

"Ако Петър Илиев е извършил нещо нередно, той си носи отговорността за това", каза пред БНР Филип Станев, който е член на Изпълнителната комисия на партията.

Той визира двукратния кандидат за министър, номиниран от ИТН през тази година. Адвокат Петър Илиев беше предложен първо за министър на правосъдието, после обсъждан за министър-председател, а накрая номиниран за вицепремиер и министър на вътрешните работи.

В понеделник Етична комисия на Юридическия факултет, където преподава Илиев, заключи, че той е преписал 80 страници от чужд труд, като ги е включил в своя книга. След това е преиздал книгата, която е излязла без спорните 80 страници, за да попречи на комисията да проучи въпроса.

В момента ИТН няма общи юридически проекти с Петър Илиев, каза във вторник Филип Станев. Той добави, че разглежданият случай се отнася към събития от 2015, г., когато ИТН все още не съществува, а представители й не са работили с Илиев.

Преди 2 седмици главният секретар на ИТН Виктория Василева беше казала, че партията е извадила поука от случая с Петър Илиев, няма да работи с него и той е "приключила страница" в историята на ИТН.

В пост във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов написа, че интересът към случая с плагиатството всъщност е интерес към ИТН и решенията и действията на партията. Той се обърна към хората, които участват или ще участват във формацията, за да ги призове да бъдат перфектни. Инак може да им "се случи това, което се случи на Петър Илиев", написа той.

В изказванията на ИТН не присъства осъждане на плагиатството, нито оценка за действията на Петър Илиев. По-рано партията защитаваше кандидата си и казваше, че той ще съди всекиго, който го обвини в плагиатство.

Реакцията е била такава, защото "[ИТН] винаги стои зад своите хора", каза във вторник Станев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG