Връзки за достъпност

Извънредни новини

Журналистът Спас Спасов и БХК получиха награди за достъп до информация


Статуетките "Златен ключ" и "Катинар"
Статуетките "Златен ключ" и "Катинар"

Журналистът Спас Спасов от „Дневник“ и „Капитал“ и неправителствената организация Български хелзинкски комитет (БХК) получиха награди „Златен ключ“ за принос в областта на свободата на информация. Наградите се връчват ежегодно от Програма „Достъп до информация“ по случай Международния ден на правото да знам.

Спас Спасов беше отличен в категорията за журналисти за разследването си за удълбочаването на Варненското езеро. Поредицата материали беше публикувана в „Дневник“ и „Капитал“ и показа как държавни фирми под шапката на Министерството на транспорта са раздали близо 400 млн. лева без конкурс за проекта, който носи ползи на ТЕЦ „Варна“, собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Красен Николов от „Медиапул“ беше отличен с почетна грамота в същата категория за материали, свързани с раздаването на луксозни автомобили на държавни служители, практиката за раздаване на българско гражданство срещу инвестиции (т. нар. златни паспорти), както и за дейността на прокуратурата.

Българският хелзинкски комитет беше отличен за активно, последователно и упорито използване на Закона за достъп до информация във връзка с оповестяване на актовете, издавани от главния прокурор. Екипът на БХК бе настоятелен и в търсенето на информация във връзка с полицейското насилие по време на антиправителствените протести.

В същата категория почетна грамота получи Българският институт за правни инициативи за разследването как се изразходват средства, получени за справяне с COVID-19, и издаването на Наръчник „Стъпка по стъпка: по следите на парите за справяне с COVID-19“

Награда „Златен ключ“ получи Николай Неделчев от София, благодарение на чиито заявления за достъп до информация обществото научи мотивите за прекратяването на проверката на „ЦУМ-гейт“, списък на делата за „къщи за тъщи“, които Държавен фонд „Земеделие“ преобладаващо губи пред съда. Делото на Неделчев за достъп до докладите по проверки на ски зоната в Банско създаде прецедент в съдебната практика в полза на търсещите информация, посочват от ПДИ.

Програма „Достъп до информация“ отличи приноса на Юлиян Чолаков, който беше удостоен с почетна награда за дългогодишната му работа със Закона за достъп до обществена информация.

Сред институциите, които са организирали добре предоставянето на информация на гражданите, организацията отличи Изпълнителната агенция по горите и Община Белослав.

Антинаградата „Катинар“ беше присъдена на прокуратурата заради системните ѝ откази да предоставя информация по Закона за достъп до обществена информация и заради избирателното разпространяване на информация, като често различни данни остават скрити, дори и за търсещите информация журналисти, въпреки обществения интерес.

Антинаградата „Вързан ключ” беше присъдена на Държавен фонд „Земеделие“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG