Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Фантастичен в ролята." Даниел Крейг, който за последен път изигра Джеймс Бонд


Даниел Крейг на премиерата на "Спектър" през 2015 г.
Даниел Крейг на премиерата на "Спектър" през 2015 г.

Кинокритичката Стефани Зачарек от списание Тайм го определя като най-добрия Джеймс Бонд досега. Може не всички да са съгласни с нея, но няма съмнение, че Даниел Крейг остави следа в историята на киното с ролята си на агент 007.

Във вторник беше премиерата на новия филм за Джеймс Бонд с участието на Даниел Крейг – „Смъртта може да почака“ (No Time to Die). Премиерата беше отложена няколко пъти заради пандемията от COVID-19, но накрая се проведе на 28 септември в Роял Албърт Хол в Лондон. От четвъртък филмът тръгва по кината в Обединеното кралство.

„Смъртта може да почака“ е петият филм за британския таен агент с Даниел Крейг в главната роля. Той е и последният, в който актьорът влиза в ролята на агент 007.

„Тази роля е изключително важна за киното и за историята и тази тежест беше на моите рамене през тези години“, каза Крейг пред Би Би Си по време на премиерата. „Бях голям късметлия. Но сега е време да продължа напред.“

Последният филм на Крейг в ролята на Джеймс Бонд спечели признанието на критиците. Самият Крейг също, макар че в началото изборът му за ролята на агент 007 поражда спорове.

Сега ни е трудно да си го представим в друга роля освен в тази на харизматичния британски таен агент, но през 2005 г., когато е избран, много почитатели на филмовата поредица са разочаровани и заплашват с бойкот.

Причината е, че Крейг не се вписва точно в описанието на Агент 007 на автора на книгите Иън Флеминг. Тогава много актьори подкрепиха избора на Крейг за ролята. Сред тях бяха и актьорите, които се бяха изиграли Бонд по-рано – Шон Конъри, Роджър Мур, Пиърс Броснан и Тимъти Далтън.

Шон Конъри описа Крейг като „фантастичен в ролята на Бонд“ няколко години по-късно.

Самият Даниел Крейг има колебания преди да приеме ролята. В крайна сметка се съгласява, но си поставя за цел да придаде „емоционална дълбочина“ на героя си.

Критиците смятат, че е успял да постигне целта си.

„Крейг овладя до съвършенство изкуството да направи Бонд привидно непобедима сила, която обаче е и човешко същество със скрита уязвимост“, написа Оуен Глайберман от Варайъти сред премиерата на „Смъртта може да почака“.

„От първия до последния кадър се извисява харизматичното присъствие на Крейг“, написа Кевин Махър от Таймс.

„Последната глава от ерата на Крейг на режисьора Кари Джорджи Фукунада е екстравагантна, удовлетворяваща и изпъкваща“, смята Роби Колин от британския Телеграф.

Още от първата си поява на екрана в ролята на Джеймс Бонд - в „Казино роял“ от 2006 г., Даниел Крейг печели публиката и критиците. Следват „Спектър на утехата“, „Координати: Скайфол“ и „Спектър“, които също са високо оценени. Филмите за Джеймс Бонд са най-запомнящите се в кариерата на Даниел Крейг, но той често казва, че не иска тя да се ограничава с тях.

Даниел Крейг е роден на 2 март 1968 г. в Честър, Великобритания. Баща му Тимъти е работник в стоманодобивната индустрия, а след това и собственик на заведение. Майка му Керъл преподава изкуство.

След развода на родителите си, Крейг се мести с майка си в Ливърпул. Именно там и благодарение на нея започва да се развива интересът на Даниел към актьорството. Тя често води сина си в местния театър и го поощрява да участва в училищни пиеси.

Още на 16 години Даниел Крейг напуска училище, за да продължи професионалния си път като актьор. Тогава е приет в Националния младежки театър и се мести в Лондон, където работи почасово в ресторанти, за да финансира обучението си. Няколко години по-късно е приет в Училището за музика и драма на Гилдхол, което завършва през 1991 г.

Сред най-популярните филми, в които Даниел Крейг участва, освен филмите за Джеймс Бонд са „Път към отмъщение“ с Том Ханкс и Пол Нюман, „Силвия“ с Гуинет Полтроу, „Мюнхен“ на Стивън Спилбърг, „Вадете ножовете“.

Той има и редица роли в театрални постановки, а през април следващата година ще бъде премиерата на „Макбет“ по Уилям Шекспир на Бродуей с негово участие, съобщи Би Би Си.

Даниел Крейг е женен за актрисата Рейчъл Вайс и има две деца.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG