Връзки за достъпност

Извънредни новини

Преподаватели, творци и "малко партийци". Кой застава зад номинацията на Анастас Герджиков


Проф. Анастас Герджиков по време на откриването на новата академична година в Софийския университет
Проф. Анастас Герджиков по време на откриването на новата академична година в Софийския университет

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков потвърди неофициалната информация, че ГЕРБ ще подкрепи кандидатурата му за президент, която ще бъде издигната от инициативен комитет. Той коментира темата пред журналисти минути преди откриването на новата учебна година в СУ в петък. Веднага след това започнаха и първите официални коментари от страна на ГЕРБ.

Очаква се партията да започне кампанията в подкрепа на Анастас Герджиков още в понеделник, когато ще се регистрира и инициативният комитет в негова подкрепа. Хората от партията, които формално ще влязат в него не са много. Преимуществено в инициативния комитет ще има университетски преподаватели, хора на науката и изкуството, обясняват от ГЕРБ. Един от тях е бившият образователен министър Красимир Вълчев.

"Когато разбрах, че проф. Герджиков възнамерява да се кандидатира за президент, веднага представих номинацията му на председателя на ГЕРБ", каза Вълчев пред Свободна Европа.

"Приех инициативен комитет да издигне моята кандидатура за президент на България, смятам, че мога да бъда полезен именно с това, че имам качествата да олицетворявам единството на нацията", заяви Герджиков, цитиран от БТА.

Според него опитът му като ректор на най-големия български университет ще му помогне да балансира "между интересите на хора с различни интереси, така че всички да се почувстват удовлетворени от някакъв справедлив резултат". Като мотив Герджиков посочи, че "в този момент, когато политическото и социалното тяло е разпокъсано", иска да помогне за "обединението на всички партии и всички българи".

"Разговарям с мои приятели от дясно и дясно-центристкото пространство от месеци. През последната седмица разбрах, че ГЕРБ е готова да подкрепи тази кандидатура, ще разговарям с всички партии, най-вече с дясното и дясно-центристкото пространство", добави ректорът на СУ, подчетавайки, че би приел подкрепа от "всички партии".

Подкрепа от ГЕРБ, а на втори тур и от ДПС

Информацията, че ГЕРБ ще застане зад кандидатурата на Герджиков се появи в четвъртък. Повечето медии цитираха неофициални потвърждения от партията.

В петък, часове след като ректорът на СУ потвърди, че зад него ще застане партията на бившия премиер Бойко Борисов, се появиха и първите политически коментари.

"Проф. Анастас Герджиков е истинска алтернатива на Румен Радев", написа във фейсбук Тома Биков от ГЕРБ.

Той описа Герджиков като "човек, който не иска да е силен, а да е разумен, който не иска да му козируват, а да го уважават, който не дава команди, а задава посоки на движение".

Красимир Велчев пък каза пред Свободна Европа, че подкрепя ректора на Софийския университет, защото е "изключителен професионалист, който може да обедини нацията".

Засега лидерът на партията Бойко Борисов не е коментирал официално партийната позиция. Знае се само, че с номинацията на проф. Анастас Герджиков бившите управляващи опитват да постигнат две цели.

Първата е обиране на периферни гласове. С подкрепата за независим кандидат-президент ГЕРБ ще опитат да излязат от тяснопартийната агитация, а така смятат, че ще подобрят и резултата си на парламентарните избори. Такова намерение Бойко Борисов изказа пред Свободна Европа още в началото на септември.

Втората цел е проф. Герджиков да достигне до втори тур и там да получи подкрепа от възможно най-широк спектър партии, чиито кандидати са отпаднали на първия тур.

Ректорът на Софийския университет е добре познат в средите на Движението за права и свободи (ДПС), тъй като в периода 2001-2003 г. беше заместник-министър на образованието. На фона на обтегнатите отношения между Радев и ДПС, ГЕРБ очакват подкрепа за Герджиков.

Свободна Европа опита да се свърже с различни представители на движението, но те отказаха да коментират темата официално. Най-вероятният развой на събитията, според партийците е, на първи тур движението да има собствен кандидат, а на балотажа да подкрепи проф. Герджиков срещу Радев.

Инициативният комитет

На този етап не са известни всички имена, които ще влязат в инициативния комитет, който ще издигне официално ректора на СУ. Въпреки че с организацията на всичко е натоварена партийната централа на ГЕРБ заставащите зад Анастас Герджиков ще бъдат предимно хора от академичния живот на страната. Целта, търсена от партията на Борисов, е именно ГЕРБ да застане на "страната на науката и културата".

На този етап е известно, че в iнициативния комитет ще влязат две преподавателки от катедра "Политология" в Софийския университет. Това са проф. Милена Стефанова и проф. Румяна Коларова. И двете потвърдиха официално пред Свободна Европа, че подкрепят Анастас Герджиков и застават зад него.

"Това е човек, който не търси пехливански сблъсъци, а и не знам дали има колега от Софийския университет, който не би го подкрепил", каза Коларова.

Според Стефанова Герджиков е човек на правилата, но и на диалога: "Работила съм с него и знам, че той има качества. И то такива качества, които по мое мнение, другият кандидат [Румен Радев] няма."

В инициативния комитет ще се включи и археологът проф. Николай Овчаров. "Аз съм от хората, за които все още има ляво и дясно. И мисля че проф. Герджиков ще бъде добрият десен кандидат", каза той.

Окончателният списък на издигналите Герджиков за президент ще стане известен в понеделник, 4 октомври. Тогава е и крайният срок, в който инициативните комитети могат да се регистрират в Централната избирателна комисия (ЦИК). Засега от ГЕРБ твърдят, че ще имат "ясно и категорично" партийно представителство в комитета.

"Под тогата на ректора"

Ректорът на СУ засега се очертава като основният опонент на настоящия държавен глава Румен Радев в надпреварата за "Дондуков" 2. Радев също беше издигнат от инициативен комитет и е подкрепен от БСП, "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната".

Междувременно държавният глава Румен Радев коментира, че преди пет години лидерът на ГЕРБ се е скирл "под полата" на Цецка Цачева, а сега "се крие под тогата на ректора". Цачева беше неуспешен кандидат-президент на ГЕРБ през 2016 г.

XS
SM
MD
LG