Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протест, дълъг 8 секунди. Как се оказваш екстремист заради едва разгънат плакат


Кадър от началото на протеста, продължил точно осем секунди. Надписът гласи "Свобода за Навални! Путин в затвора!"
Кадър от началото на протеста, продължил точно осем секунди. Надписът гласи "Свобода за Навални! Путин в затвора!"

Четирима души с един банер се събират на Червения площад в Москва. Успяват да извикат „Свобода за Алексей Навални“ три пъти и веднъж „Путин в затвора“. Веднага след това трима униформени дотичват до тях, взимат им плаката и го смачкват на земята.

Целият протест продължава точно осем секунди, а участниците са задържани.

И четиримата протестиращи знаят, че не са могли да очакват демонстрацията им да продължи по-дълго от това. Всеки сантиметър от Червения площад се наблюдава във всеки момент от служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и полицаи.

Въпреки това те разпъват своя банер с надпис „Свобода за Навални! Путин в затвора!“ и се задържат на площада толкова, колкото може. Четиримата са активисти от град Калуга, разположен на около 200 км от Москва.

"Беше ме страх"

„Беше ме страх, когато отидох на Червения площад“, казва пред Радио Свобода Светлана Лукашова, една от протестиращите. „Беше ме страх, защото знам в каква държава живея, как тероризират и унищожават всяка опозиция.“

Беше ме страх, защото знам в каква държава живея, как тероризират и унищожават всяка опозиция.
Светлана Лукашова

Доказателство в подкрепа на думите ѝ е това, което се случва с протестиращите след 15 септември. Двама от протестиращите – Сергей Редников и Иля Ермаков, са осъдени на 10 дни задържане заради неподчинение на полицейски служител.

„След като беше арестуван, мъжът ми прекара повече от два дни в полицейското управление в Китай-город [район в Москва близо до Червения площад]“, разказва съпругата на Сергей Редников Ирина.

„Беше извикана линейка и той беше диагностициран с възпаление на сливиците. Заради високата температура беше преместен в друг център за задържане с полицейски бус, окован с белезници. Пристигна с кръв по главата“, разказва още Редникова. „Отнасят се с него така, все едно е престъпник, а не като с човек, който е арестуван за административно нарушение.“

Ермаков също казва пред адвоката си, че е бил бит в полицейския бус след ареста си. Той твърди, че е прегледан от лекар и че нараняванията му са описани в официален документ.

Ирина Редникова казва, че мъжът ѝ е обвинен в неподчинение на полицейски служител, макар че кадрите от протеста и ареста на четиримата активисти не показват той да е оказвал съпротива.

Мъжът ми започна да вика, за да привлече внимание към това, че полицаят душеше задържания.
Ирина Редникова

„Истинската причина е, че когато го качиха в полицейския бус, служител на силите за сигурност вътре използваше сила срещу Иля Ермаков. Мъжът ми започна да вика, за да привлече внимание към това, че полицаят душеше задържания“, казва Редникова.

Другите двама протестиращи – Светлана Лукашова и мъжът ѝ Сергей, не получават 10 дни в ареста заради участието си в демонстрацията. Според Лукашова причината е, че не са се опитали да направят видео на ареста си. На следващия ден в Калуга обаче представители на отдела за борба с екстремизма на руското министерство на вътрешните работи ги чакат пред дома им, за да им връчат предупреждения.

„Те ни сложиха етикет „екстремисти“. Това не е ли сплашване?“, коментира тя.

Кадрите на протеста на четиримата активисти са заснети от Евгений Евсюков, репортер на онлайн медията RusNews. Самият той е глобен с 20 000 рубли (около 275 долара) за нарушаване на закона за неразрешените демонстрации. Аргументът му, че е акредитиран журналист, който е отразявал събитие, а не е участвал в протеста, не е взет предвид от съда.

"Няма място за несъгласие"

38-годишният Сергей Редников е сред най-познатите активисти в Калуга. Провеждал е много демонстрации сам. Когато опозиционният лидер Алексей Навални се връща в Русия след лечение от отравяне в Германия, Редников е на летището, за да го посрещне заедно с други симпатизанти и става свидетел на ареста му.

След това активистът участва в масовите демонстрации в подкрепа на опозиционния политик, който беше осъден на две години и половина затвор, защото е нарушил условията на стара присъда по време на лечението си от отравяне. За самото отравяне той обвинява руските власти.

„По принцип не сме много, но още по-малко са тези, които са готови да излязат и открито да заявят гражданската си позиция“, коментира Редникова. „Хората се страхуват“, добавя тя.

След отравянето на Навални с нервнопаралитично вещество, Редникова и мъжът ѝ провеждат демонстрации пред офиса в Калуга на Федералната служба за сигурност с искане за прозрачно разследване на опита за убийство. В отговор получават от властите „множество предупреждения“, че могат да бъдат осъдени на затвор.

„Решихме да отидем в Москва, защото знаехме, че в Калуга веднага ще бъдем арестувани“, казва Редникова и добавя, че последният ѝ опит да организира протест заедно със съпруга си в родния им град завършва с ареста им още преди демонстрацията да е започнала.

„Затова Сергей, Иля Ермаков, Сергей и Светлана Лукашови отидоха на Червения площад на 15 септември да изразят позицията си.“

Светлана Лукашова определя протеста на 15 септември като „вик от дъното на душите ни“, предизвикан от смазването на всеки опит за показване на несъгласие от руските власти.

Не позволяват дори един човек сам да проведе демонстрация. Властите не оставят никакво място за несъгласие.
Светлана Лукашова

„Имаме огромна купчина от отхвърлени заявления за провеждане на демонстрации“, казва тя пред Радио Свобода. „Всеки път, когато опитвахме, ни забраняваха. Не позволяват дори един човек сам да проведе демонстрация. Властите не оставят никакво място за несъгласие.“

„Ние просто искаме да живеем в правова държава. Искаме свобода на словото, честни избори и мирно прехвърляне на властта. Искаме властите да слушат хората и да ги уважават“, казва още Лукашова.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG