Връзки за достъпност

Извънредни новини

Явор Гечев, за когото правата на животните са кауза


Явор Гечев
Явор Гечев

Да живееш в град и да имаш домашен любимец преди 1989 г. в България е екзотика. Така че неговата любов към животните започва като “нелегална”, за да се превърне години по-късно в професия.

Явор Гечев не просто работи за защита на животните. “Правата им са кауза”, каза Гечев в международния ден на животните.

“Беше голяма драма по времето на соца, особено, ако искаш да имаш куче. Трябваше да имаш съгласие от комшиите, да го регистрираш и т.н.”, разказа Гечев за Свободна Европа.

Затова той започва тайно да храни котките около блока.

“Имах много проблеми с родителите ми, защото голяма част от храните бяха дефицитни и защото уж режех само крайчето на кашкавала, а той изчезваше целия”, добави Явор Гечев.

Първото му куче се появява през 1994 г. “Донесе го майка ми. Неин колега го беше прибрал от улицата”. Това е и периодът, в който започват да се появяват бездомните кучета в столицата.

“Причините за появата им са много. Преди това беше трудно по принцип да имаш куче. По селата кучетата се избиваха, беше съвсем законно да се тровят животни и изведнъж всичко това започна да се променя”, разказва Явор Гечев.

“Първата ми раздяла с животно беше много мъчителна. Проблемът е, че ти се привързваш към тези животни много дълбоко, а те живеят много малко. Това е може би основната причина хората да се отказват да си вземат второ куче, защото раздялата е много болезнена”.

Според него присъствието на животното вкъщи обогатява човека. Дори и рибките.

Повече от 13 години Явор Гечев беше част екипа на “Четири лапи” в България. “В България отношението към животните се промени много за последните 20 години, и то положително”, казва той.

Явор Гечев все още иска да види действаща зоополиция, която не просто да реагира, когато има насилие над животни, а да има правомощия и по отношение на собствениците на животни. “Елементарен пример е как като влезеш в парка, е пълно с изпражнения, което е ангажимент на собственика”, казва Гечев.

Според него “проблемът с кучетата е по-малък в сравнение със зараждащия се проблем с конете, които се пускат свободно. И в случая не става въпрос за роми, а за собственици на големи стада, които газят ниви и прекосяват пътища”.

Според Явор Гечев има още път, който трябва да се извърви. “Смисълът е да не живеем в среда на насилие, защото насилието над животни е пряко свързано с насилието над хора”, казва Гечев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG