Връзки за достъпност

Извънредни новини

Да отвориш Кутията на Пандора. Как големите тайни на политиците стигат до медиите


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Гледали сме го десетки пъти по филмите - някой застрашен от мафията герой разбира, че няма изход и предава всичките научени от него тайни на някоя медия.

В реалността, публикувана вчера, липсва само един "филмов" детайл - кои са хората, издали тайната на медиите, и дали са били застрашени.

Всичко останало изглежда същото. Анонимен източник, цитиран в единствено число, преди повече от година предава на Международния консорциум за разследваща журналистика (ICIJ) огромен масив документи. Те идват от 14 различни компании, предоставящи финансови услуги в офшорни зони. Сред документите са имейли, снимки и извлечения от сметки.

След доста ровене става ясно, че вътре са цитирани имена на бивши и действащи политици, които притежават имущество в офшорни сметки. Целият сюжет получава името "Досието "Пандора" (Pandora Papers).

То е взето от древногръцката митология - Пандора е името на първата жена, създадена от Зевс, която от любопитство отваря една кутия. От нея излизат всичките беди и злини, доскоро заключени от Зевс, и плъзват по земята.

Какво е офшорна зона

Офшорните зони са места, в които има ниски или никакви данъци, а законите пазят имената на собствениците на имущество. В такива зони е по-лесно отколкото другаде да откриеш своя компания.

Такива са някои острови от Карибския басейн, като Британските Вирджински острови, Белиз, Бермудите, Каймановите острови. В Индийския океан това са Мавриций и Сейшелите. Други такива места са Швейцария и Сингапур.

Незаконно ли е да имаш сметка в офшорна зона

В повечето случаи това е неетично, но не и незаконно. Има хора, които крият там имущество, за да се спасят от изнудвачи или от слабата банкова система в собствените си държави. Но в Европа наличието на офшорна сметка се разглежда като предпоставка за укриване на нелегални доходи и корупция.

Ако имаш имущество, което си придобил незаконно, властите биха могли да те разследват. Но те са с вързани ръце, ако сметките са засекретени.

Кои са политиците с офшорни сметки

В първите 24 часа от публикуването на имената знаем, че в списъка са руският президент Владимир Путин, украинският президент Володимир Зеленски, чешкият премиер Андрей Бабиш, бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, премиерът на Пакистан Имран Хан, кралят на Йордания Абдула II, бившият британски премиер Тони Блеър.

Има и български имена, които още не са обявени.

Кои са ICIJ

ICIJ е организация на разследващите журналисти, базирана във Вашингтон, САЩ. За да провери изтеклите данни, тя е обединила усилията на повече от 600 журналисти от 140 световни издания.

Сред медиите, работили по "Досието"Пандора", са Би Би Си, Гардиан, Льо Монд, Вашингтон пост, Зюддойче цайтунг, Важние истории.

Партньорът от българска страна е сайтът bird.bg.

През 2017 ICIJ получи най-високото отличие за журналистика - наградата Пулицър. То беше присъдено за разкрития от поредицата "Досиетата "Панама". В нея ставаше дума за офшорни сметки на държавни глави, открити с посредничеството на компания от Панама, наречена Мосак Фонсека (Mossack Fonseca).

Сегашните "Досиета "Пандора" различни ли са

Данните, които започнаха да се публикуват в неделя вечерта като част от "Досиетата "Пандора", идват от 14 различни компании за предоставяне на финансови услуги, а не само на една, както беше в случая с "Досиетата "Панама".

Според ICIJ сегашният теч на данни е най-големият в историята. Той съдържа 12 милиона документи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG